Index Vakbarát Hírportál

Kollár Árpád lett a magyar széppróza napi novellaíró verseny győztese

2024. február 19., hétfő 12:04

A Magyar Írószövetség által szervezett magyar széppróza napi gálaest keretében zajló novellaíró verseny győztese idén Kollár Árpád író. A gálán a verseny mellett koncert és Az év novellái 2024 antológia bemutatója várta az érdeklődőket.

A balatonfüredi Anna Grand Hotel dísztermében tartott telt házas gálaesten a hagyományokhoz híven kisorsolták

a novellák alapjául szolgáló témát, vagyis Jókai Mór A kétszarvú ember regényét.

Az eseményen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese mondott ünnepi beszédet. Az esten megjelent Bóka István, Balatonfüred polgármestere, valamint Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke is.

A verseny résztvevői – Lőrincz P. Gabriella József Attila-díjas költő, író; Gáspár Ferenc József Attila-díjas író; Kollár Árpád József Attila-díjas költő, író – egy különteremben írták novelláikat.

Közben Toldi Éva és Bíró Gergely szerkesztők Völgyi Tóth Zsuzsa kérdéseire válaszolva bemutatták a magyar széppróza napjára megjelent Az év novellái 2024 antológiát, amelyben negyvenkét szerző írásai szerepelnek, és akik közül a legfiatalabb Masri Mona Aicha (30 éves) – akinek Nem gondolok az ég madaraira című novelláját Tallián Mariann színművész előadásában hallhatta a közönség –, míg a legidősebb szerző az idén januárban 88 évesen elhunyt Ferdinandy György.

A bemutató után a Kaláka együttes koncertjét élvezhette a közönség. Amíg a zsűri tanácskozott, a versenyműveket – név nélkül – Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek olvasták fel. 

A zsűri tagjai Bíró Gergely, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztő-helyettese; Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke; Kontra Ferenc Prima Primissima és József Attila-díjas író; Nagy Koppány Zsolt József Attila-díjas író, a 2018-as verseny győztese; Rózsássy Barbara József Attila-díjas költő voltak.

A versenyt végül Kollár Árpád író nyerte Sodrás című írásával. Három novella közül lett az övé a legjobb.

Rovatok