Index Vakbarát Hírportál

Merre halad a világ, amelyben élünk?

2024. február 19., hétfő 12:07

Újabb fontos és tartalmas anyaggal gazdagodott a VerShaker videósorozata. Ezúttal Áfra János Gérecz Attila- és Sziveri János-díjas költő, az Alföld folyóirat szerkesztője, a Debreceni Egyetem oktatója volt Zoltán Áron vendége, legújabb, Omlás című kötetével.

Hogyan merít ihletet csontig hatóan aktuális témák boncolásához a költő a távoli vallások és ősi rítusok vagy éppen az AI világából? A világrend, amelyben élünk, a rendezettség vagy a rendezetlenség felé fejlődik? És mi köze ennek ahhoz, hogyan ír verset a ChatGPT? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattak a nézők választ a VerShaker új epizódjában.

A műsorvezető Zoltán Áron és költő vendége az elhangzó versek címeit egy shakerből húzták ki,

hogy a véletlenszerűség poétikája irányítsa a beszélgetést.  

Áfra János 2023 őszén megjelent, Omlás című, negyedik önálló verseskötetében tisztán és pontosan fogalmaz korunk legaggasztóbb kérdéseiről. Az öt ciklusba rendezett versek újra és újra visszhangozzák a bevezető elé illesztett, különös módon, a ChatGPT segítségével született mottót: A romok a fejlődés magvai…

Egy romos világ omladozó falai ezek a versek, amelyek egyszerre beszélnek valami csodálatra méltó múltról, és mutatnak irányt több lehetséges jövőalternatíva felé

– írják a versekről a sajtóanyagban.

A VerShaker videójából kiderült, maga a költő is folyton új értelmet fedez fel műveiben, felhatalmazva olvasóit arra, hogy sokkal szabadabban keressék magukat bennük.

A felejtésnek köszönhetően tudok egyáltalán létezni

– mondta a Sziveri János-díjas költő a videó bevezetésében, majd kifejtette, hogy a költészetén keresztül hogyan segít olvasóinak közelebb kerülni a természethez, a valódi környezetükhöz és önmagukhoz.

(Borítókép: Áfra János [b] és Zoltán Áron [j]. Fotó: VerShaker)

Rovatok