Index Vakbarát Hírportál

Nem várt területről érkeznek a franciák, komoly bűncselekményekről beszélnek

2024. február 20., kedd 10:18

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Frankofón Filmnapokat, február 28. és március 10. között. Mintegy két hét alatt 24 francia alkotást tűznek műsorra 17 városban a szervezők, amiben a francia filmművészet legnagyobb sztárjait láthatja a közönség számos César-díjas és Oscar-díjas alkotásban.

Legyen az fantasztikus film, bűnügyi vígjáték, családi mozi vagy katasztrófafilm, minden megtalálható a 14. Frankofón Filmnapok kínálatában. A Francia Intézet programsorozata 24 alkotást hoz el a magyar nézőknek a legnagyobb francia filmsztárokkal, úgymint Catherine Deneuve, Léa Seydoux, Virginie Efira, Romain Duris, Vincent Cassel vagy Guillaume Canet.

A fesztivál február 28-án indul és március 10-ig tart, azonban nem csupán a fővárosban tekinthetik meg az érdeklődők a műveket.

Március 1. és 31. között 17 másik településen is láthatják az érdeklődők a francia filmművészet friss, nagy alkotásait, így Balatonfüreden, Debrecenben, Győrben, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Ózdon, Pannonhalmán, Pécsett, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben is bemutatnak egy szűkebb válogatást a filmnapok programjából.

Bűnügyi elemzés és közönségtalálkozó

A vetítéseken túl számos kiegészítő programmal is készülnek a szervezők. Ilyen lesz többek között március ötödikén Az arcuk mindig előttem lesz című film vetítése utáni közönségtalálkozó, ahol Benjamin Sayous, a helyreállító igazságszolgáltatással foglalkozó francia intézet igazgatója, Fellegi Borbála, a Foresee Research Group ügyvezető igazgatója és A. Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója beszélnek a két országban ezen területen végzett intézkedésekről, és megvizsgálják a börtönbüntetésen kívüli retorziók sikerét és jelentőségét.

Az esemény moderátora Kádár András jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A filmnapokon számos Oscar- és César-jelölt művet vetítenek – aminek a fővárosban a Francia Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont. A szervezők több film alkotóit is meginvitálták, így lesz lehetőség egyes művek rendezőivel is találkoznia a közönségnek.

A 14. Frankofón Filmnapok programjai 2024-ben február 28-án indulnak Budapesten, március elsején pedig vidéken. A fővárosban március 10-ig lesz lehetőség különféle alkotások megtekintésére, Budapesten kívül azonban lesz néhány film, amelyet március második felében láthatnak majd a nézők.

Rovatok