Index Vakbarát Hírportál

Palesztin szimbólummal rongálták meg Amy Winehouse szobrát

2024. február 20., kedd 15:17

Amy Winehouse egykori lakóhelyén, Camdenben egy palesztinbarát matricát helyeztek el a néha énekesnő szobrán: a logót a Dávid-csillagot ábrázoló nyaklánca fölé ragasztották.

A „matricázás” sokakban nemtetszést váltott ki, Steve Barclay környezetvédelmi miniszter is elítélte a tettet – közölte a The Guardian.

A londoni rendőrség elismerte, hogy az incidens sok embert felzaklat. Közölték, hogy vizsgálatot folytatnak a Camden Marketnél, hogy megállapítsák a körülményeket, valamint megvizsgálják a bizonyítékokat, például a térfigyelő kamerák felvételeit.

Nem tűrik a diszkriminációt

A szobor otthonául szolgáló Camden Market tulajdonosai szerint a matricát azonnal eltávolították, az incidenst pedig jelentették a rendőrségnek.

A Camden Market mindenekelőtt a sokszínűség helyszíne marad, egy globális célpont, amely mindenkit szívesen lát. A diszkrimináció semmilyen formáját nem toleráljuk a területünkön 

– mondták.

A Sky Newsnak nyilatkozva Barclay egészen hihetetlennek és mélységesen aggasztónak nevezte az esetet, majd kiemelte, hogy

a matricázás sokakban, különösen a zsidó közösségben, riadalmat és aggodalmat kelt. 

Hangsúlyozta továbbá, hogy teljes mértékben elkötelezettek az antiszemitizmus elleni küzdelem mellett.

Winehouse askenázi zsidó származású volt. Bár nem volt különösebben vallásos, kulturális értelemben nagyon is zsidó volt: életében is gyakran viselte a szobrán ábrázolt Dávid-csillag nyakláncot.

A szobor nyakába egyébként egy „Hozzátok őket haza most!” feliratú dögcédulát is akasztottak, amellyel a Hamász által Gázában fogva tartott izraeli túszokra utaltak. Az Amy Winehouse Alapítvány egyelőre nem kommentálta az esetet.

(Borítókép: Amy Winehouse szobra a Camden Town negyedben 2023. augusztus 22-én Londonban, Angliában. Fotó: Stefano Guidi / Getty Images)

Rovatok