Index Vakbarát Hírportál

Sorsuk gyakran a téboly és pusztulás, mégis őket csodálja a világ

2024. február 23., péntek 07:56

Ismert tudósok zaklatott életébe enged betekintést Benjamín Labatut Amikor nem értjük többé a világot című legújabb, magyarul megjelent könyve. A chilei író megmutatja, hogy a szellemóriások hogyan küzdöttek meg a lét legsúlyosabb kérdéseivel.

Legújabb könyvében ismét ismert tudósok életét tárja elénk Benjamín Labatut. Megtudhatjuk, hogy a világra szóló felfedezések milyen súlyos erkölcsi dilemmákkal és következményekkel jártak. A szerző felkavaró részletességgel meséli el olyan gondolkodók történetét, akik átformálták a lehetségesről alkotott elképzeléseinket – írja az Open Books.

Az Amikor nem értjük többé a világot a tudományos és matematikai felfedezések, az őrület és a pusztulás közötti bonyolult kapcsolatokat tárja az olvasó elé. 

A kötet által olyan szellemóriások zaklatott életébe nyerhetünk betekintést, mint Fritz Haber, Alexander Grothendieck, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger. 

Zsenialitásuk páratlan volt, ez tény, de ezt sokszor a magánéletük bánta. Számos alkalommal épp kivételes elméjük húzott áthidalhatatlan árkot barátaik vagy szerelmeik és ő közéjük, ennek pedig nemegyszer elszigeteltség és téboly lett a folyománya.

Obama olvasmánylistáján

A chilei Labatut a hollandiai Rotterdamban született. Gyermekkorát Hágában, Buenos Airesben és Limában töltötte. 14 éves korában Santiagóba költözött. Első novelláskötete – Az Antarktisz itt kezdődik – elnyerte a Premio Caza de Letras 2009-es díját, amelyet a mexikói UNAM és Alfaguara ítélt oda. 

Az Amikor nem értjük többé a világot című könyv annyira népszerű, hogy Barack Obama volt amerikai elnök 2021 júliusában a nyári olvasmánylistájára is felvette, amelyet még egykori Twitter-fiókján (ma X) is megosztott.

2021-ben a The New York Times is beválasztotta az év tíz legjobb könyve közé. A kötet emellett a 2021-es Nemzetközi Booker-díj és a 2021-es Nemzeti Könyvdíj jelöltjei között is szerepelt, a „fordítások” kategóriában. Magyarul egyébként Kutasy Mercédesz fordításában olvasható.

Benjamín Labatut legutóbbi, 2023-ban megjelent Maniac című könyve a magyar származású amerikai matematikus, Neumann János életét dolgozza fel. 

Rovatok