Index Vakbarát Hírportál

Brain Bar − ez a fesztivál megváltoztathatja a jövőt!

2024. február 26., hétfő 11:02

Idén tizedik alkalommal nyitja meg kapuit Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a budapesti Brain Bar. A szervezők hite szerint az üres szavak helyett tudással, inspirációval és hasznos kapcsolatokkal kell támogatni a jövő nemzedékeit. A programsorozat éppen ezért 2024-ben is a Z generáció jövőjét leginkább meghatározó témákra összpontosít.

Századunk nagy kérdéseiből az idei Brain Baron sem lesz hiány. Hogy például: 

A válaszokat pedig a diákok és pedagógusok számára ingyenes fesztiválon kapjuk meg, amelynek 2024. szeptember 26–27-én a Magyar Zene Háza ad otthont.

Számonkérhető a Z generáció? 

Nem csoda, hogy a jövőtervezés egyre nehezebb a fiataloknak. Háborúk, klímaválság és napról napra okosabbnak tűnő gépi intelligenciák. A Z generációnak ma válságok egész sora közepette kell barátokat, iskolát, életcélt választania. 

A Brain Bar saját kutatásai szerint a pályakezdők fele egyáltalán nem tudja, milyen irányba induljon el, 41 százaléka pedig kifejezetten fél a jövőtől. Így felvetődik a kérdés, számonkérhető-e az a fiatal, aki nem tud optimistán gondolni a következő évtizedekre.

Helyesen vagy felelőtlenül cselekszik, aki jelen körülmények között derűlátásra biztatja a tizen- és huszonéveseket?

A Brain Bar abban hisz, hogy üres szavak helyett tudással, inspirációval és hasznos kapcsolatokkal kell támogatni a jövő nemzedékeit.

Az élhetőbb jövőképért

A Brain Bar tíz év alatt olyan világhírű előadókat hozott Magyarországra, mint a filozófus Jordan Peterson, a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka, Chris Hadfield vagy éppen Sophia, a bolygó legismertebb emberszabású robotja. Elismert hazai és külföldi szakértőivel, színpadi vitáival a fesztivál idén is olyan eszközöket ad a látogatók kezébe, amelyek segítségével élhetőbb és tartalmasabb jövőképet alkothatnak maguknak.

Tavaly az akkumulátorgyárakról és az iskolák jövőjéről rendezett viták, valamint Esther Perel világhírű amerikai pszichológus társas magányról szóló előadása volt a legnépszerűbb. Természetesen idén is a Z generáció életét leginkább meghatározó kérdésekre fognak összpontosítani, hiszen ők az elsődleges célcsoport, ők azok, akik a világot meg tudják változtatni. 

A szervezők idén először teljes gimnáziumi osztályok regisztrációját is várják. Akik már nem tanulnak, és nem is tanítanak, a Brain Bar honlapján kedvezményes early bird jegyeket találnak, a legfrissebb információkat pedig a Facebook-eseményben lehet folyamatosan nyomon követni.

(Borítókép: Liszkay Lilla / Brain Bar)

Rovatok