Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Hunyadkürti György színművész

2024. február 26., hétfő 10:26 | aznap frissítve

Elhunyt Hunyadkürti György; a kaposvári Csiky Gergely Színház Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészét életének 73. évében hétfőn, váratlanul érte a halál.

Saját halottjának tekinti Hunyadkürti György színművészt a kaposvári Csiky Gergely Színház, akinek temetéséről később intézkednek.

Hunyadkürti György 1951. április 16-án született Csorváson. Pályafutását a békéscsabai Minerva Színpadon kezdte, 1972-ben az Állami Déryné Színházhoz szerződött, 1975 óta a Csiky Gergely Színház társulatának volt a tagja.

Szívesen vállalt önálló irodalmi esteket, Ti kérditek?! – Gondolat-VERSeny című produkcióját a kaposvári színház stúdiószínpadán mutatták be, kiváló előadóként többször nyert díjakat szavalóversenyeken.

A színművészről Szita Károly, Kaposvár polgármestere is megemlékezett Facebookon.

Legutóbb még arról beszéltünk, hogy megyek és megnézlek ismét a színpadon, ahogyan annyiszor tettem…Hunya 1975 óta a Csiky társulatának tagja, s örökre az is marad!Isten veled, Barátom! Nagyon fogsz hiányozni!

Neki ítélték 2006-ban a Versünnep Alapítvány, a Magyar Rádió és a Duna televízió által megrendezett országos szavalóverseny első díját, és egy évvel később a Versünnep szavalóverseny szakmai fődíját.

Testvéréhez, Hunyadkürti Istvánhoz hasonlóan őt is felfedezte a filmes szakma: játszott a Sose halunk meg (1993), a József és testvérei – Jelenetek egy parasztbibliából (2003) és egyebek mellett a Workshop (2003) című alkotásokban.

Munkásságát, színészi teljesítményét többször is díjazták: 2004-ben megkapta a színházi epizódszereplők elismerésére alapított Aase-díjat, 2005-ben a Jászai Mari-díjat, 2006-ban a Kaposvárért aranygyűrűt, 2014-ben érdemes művész, 2022-ben kiváló művész lett.

(Borítókép: Hunyadkürti György a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2015. január 27-én. Fotó: Kallos Bea / MTI)

Rovatok