Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Dave Myers, a Hairy Bikers sztárja

2024. február 29., csütörtök 19:52

Dave Myers 2022 májusában osztotta meg először, hogy rákos, és ezt követően kemoterápiás kezelésen esett át. Műsorvezetőtársa, Si King – akivel 1992-ben találkoztak és 2004 óta dolgoztak együtt – azt mondta, hogy „minden nap hiányozni fog”.

A Hairy Bikers sztárja, Dave Myers 66 éves korában halt meg, kevesebb mint két évvel azután, hogy nyilvánosságra hozták, hogy rákbeteg. Halálhírét motoros szakácstársa, Si King jelentette be, aki elmondta, hogy Myersszel volt, amikor szerdán „békésen, otthonában” elhunyt.

Felesége, Liliana, a családja és közeli barátja, David is mellette volt – írta King az X-en közzétett nyilatkozatában.

Minden nap hiányozni fog nekem, és az a kötelék és barátság, amit egy fél életen keresztül megosztottunk

– állt a közleményben.

„Isten éltessen testvér, te egy jelzőfény vagy és maradsz ebben a világban. Találkozunk a túlvilágon. Szeretlek” – búcsúzott King.

Szakállas férfiak főznek és motoroznak

Myers 2022 májusában a Hairy Bikers – Agony Uncles podcastben osztotta meg, hogy rákos, de nem részletezte, hogy milyen típusú rákban szenved. 2023-as interjúkban elmondta, hogy a kemoterápiás kezelése alatt voltak olyan időszakok, amikor túl beteg volt ahhoz, hogy járjon, és képtelen volt motorozni is, annyira bizonytalan volt és ingatag.

A tévés szakács a tavalyi év vége felé tért vissza a forgatásokhoz, és február eleje óta látható a képernyőkön Skóciától Devonig utazva a BBC Two legújabb sorozatában, a Hairy Bikers Go Westben. A műsor sugárzása előtt King dicsérte „figyelemre méltó” társát, mondván:

Ez egy olyan sorozat, amelyre mindig emlékezni fogunk – nem mintha a többire ne emlékeznénk.

„Nagyon kiváltságosnak érezzük magunkat, hogy azt csinálhatjuk, amit csinálunk” – mondta Si – „és azt hiszem, ez a mostani sokkal különlegesebb volt Dave egészsége, valamint puszta akarata, elszántsága és szeretete miatt. Különösen az, hogy folytatta ezt a munkát, miközben kezelés alatt állt, figyelemre méltó bátorságot és energiát igényelt – és ez is hozzájárul ahhoz, hogy Dave és én miért nem fogjuk elfelejteni ezt az egészet”.

Myers kezdetben sminkesként dolgozott, és 1992-ben találkozott először Kinggel, amikor a The Gambling Man című tévéjátékon dolgoztak. Első közös tévés szereplésük 2004-ben a The Hairy Bikers' Cookbook című műsorban volt, ami részben főzőműsor, részben utazási műsor volt, és amelyben a páros végigjárta Portugáliát.

Több mint 30 éves barátságuk és 20 éves pályafutásuk során a páros több mint 25 szakácskönyvet adott ki. 

Pályafutása során Myers barátja, King mellett számos főzős–utazós műsor és különkiadás házigazdája volt a BBC számára. Charlotte Moore, a BBC tartalomért felelős vezetője elmondta, hogy a csatornánál mindenki „hihetetlenül szomorú” a halálhír hallatán.

Dave a főzést igazán örömteli kalanddá tette, és ezt az örömöt milliókkal osztotta meg

– mondta.

A BBC Food hivatalos fiókja is üdvözölte Myers-t, mint „csodálatos embert és nagyon tehetséges szakácsot”, miközben tisztelegtek előtte. A The Hairy Bikers kiadója, az Orion Books „briliánsan inspiráló és kedves” emberként emlékezett meg Myersről.

A cég közleményben tudatta: „Soha nem volt unalmas pillanat, amikor Dave-vel dolgoztunk, és mindazok, akiknek volt szerencséjük hozzá, tanúsíthatják, hogy milyen ragyogóan inspiráló, kedves és szorgalmas ember volt”.

Rovatok