Index Vakbarát Hírportál

Alec Baldwin ingerülten hadonászott a fegyverrel, ami az operatőr halálát okozta

2024. március 1., péntek 14:49

2021 októberében lőtte le operatőrét a Rust című western forgatásán Alec Baldwin. A fiatal szakember belehalt a sérüléseibe. Nemrég új felvételek láttak napvilágot a forgatásról, amelyeken látszik, hogy a rendező gondatlanul bánt a pisztollyal.

A rendező Action!-t kiáltott, Alec Baldwin előbukkant egy fészerből, a kamera felé haladt, és lövéseket adott le. Amint meghallotta a Cut! szót, a színész újra meg akarta csinálni a felvételt – írta a Variety.

Még egyet! Még egyet! Még egyet! Azonnal! Töltsünk újra!

– hallatszott Alec Baldwin kiáltása.

Hannah Gutierrez Reed, a film 24 éves fegyverkezelője sietett, hogy újabb vaktöltényeket tegyen a fegyverébe. Baldwin láthatóan türelmetlen volt.

Két pisztoly kellene, és mindkettőt újratöltjük

– mondta.

Ő dirigált

Gutierrez Reed most bíróság előtt áll a halálos baleset miatt, amely a Rust forgatásán történt. A minap az esküdtek a filmből készült felvételeken láthatták, ahogy Baldwin a pisztolyával célzott, miközben utasításokat adott a stábnak.

A videókat – amelyeket először láthatott a nyilvánosság – valószínűleg újra lejátsszák Baldwin júliusban esedékes, gondatlanságból elkövetett emberöléssel kapcsolatos tárgyalásán. Mind őt, mind a fegyverkezelőt megvádolták a film operatőre, Halyna Hutchins halála miatt.

Az ügyészek azt állítják, hogy Baldwin felelős mind a Hutchins halálát okozó fegyver elsütéséért, mind pedig a produceri szerepkörében elkövetett vezetői mulasztásokért. Baldwin védelme azzal érvelt, hogy ő kreatív producer volt, nem töltött be felügyeleti szerepet.

A kulisszák mögött készült videók sorozata számos mulasztásra utal a fegyverbiztonság terén.

Több videón látható volt, amint egy kaszkadőr felfelé irányuló puskával járkál. Egy másik felvételen a kaszkadőr felfelé irányuló fegyverrel pörgött, majd átadta azt egy gyermekszínésznek. Más jelenetekben Gutierrez Reed látható, amint a puskát a csövénél fogva tartja függőlegesen.

Nem lehetett megállítani

A keresztkérdésekkor a fegyverkezelő ügyvédje, Jason Bowles megjegyezte, hogy a az operatőrnő csak akkor kezdte a szakmát, még nem is volt szakszervezeti tag. Megkérdezte, hogy nehéz lehetett-e neki megfékezni egy olyan A-listás színészt, mint Baldwin.

„Nehéz helyzet lenne” – mondta Bryan Carpenter veterán fegyvermester, aki szerint a produkcióban két fegyverkezelőt kellett volna alkalmazni.

A film első rendezőasszisztense, valamint a forgatás biztonságáért felelős személy David Halls volt. Ő tavaly nem vallotta magát bűnösnek, de hat hónapos próbaidőre felfüggesztették. A héten a tanúk padjára ült, és más képet festett a forgatásról. Azt mondta, amíg Hutchinst le nem lőtték, addig azt hitte, hogy biztonságban van.

Szerinte Gutierrez Reed szorgalmas volt, magabiztosnak és a lőfegyverekkel kapcsolatban jártasnak tűnt. Mindig ellenőrizte vele a fegyvereket, mielőtt a jelenetekben használták volna őket, ahogy azt az iparági biztonsági protokollok előírják. Baldwint pedig megvédte, mondván, hogy a színész videókon látható viselkedése nem ébresztett biztonsági aggályokat benne.

Rovatok