Index Vakbarát Hírportál

Olyat tett le az asztalra, amit korábban senki

2024. március 1., péntek 10:41

A spanyol filmművészet kiemelkedő alakja, Javier Bardem 2024. március 1-jén 55 éves lett. Több mint három évtizedes karrier áll mögötte, az iparág egyik legsokoldalúbb és legelismertebb színésze. Legyen szó drámáról vagy kalandfilmről, Bardem könnyedén megtestesíti a legkülönfélébb karaktereket, ugyanakkor erőteljesen hat a közönségre is.

Színészcsaládba született, és bár hazájában nagy sztárnak számított, Bardem a nemzetközi közönség számára viszonylag ismeretlen maradt egészen 2000-ig, amikor is első angol nyelvű filmjében, a Mielőtt leszáll az éjben tűnt fel.

Bardem lett az első a honfitársai közül, akit a legjobb színésznek járó Oscar-díjra jelöltek. Bár elárasztották a hollywoodi ajánlatok, ő válogatott, kimondottan a kihívást jelentő szerepeket kereste. 2008-ban Bardem elnyerte első Oscar-díját egy szociopata gyilkos bőrébe bújva.

Generációja egyik legelismertebb színészeként jegyzik, az alakításaiért Golden Globe-, SAG-, Critics’ Choice- és BAFTA-díjat is kapott. Kvízünk segítségével kiderül, mennyit tud napjaink egyik legsikeresebb színészéről.

(Borítókép: Javier Bardem 2023. május 18-án. Fotó: Beatriz Velasco / Getty Images Hungary)

Rovatok