Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Paolo Taviani olasz filmrendező

2024. március 1., péntek 14:00

92 éves korában meghalt Paolo Taviani olasz rendező, aki néhai testvérével, Vittorióval alkotta azt a nagyra becsült filmes duót, amely 1977-ben elnyerte a Cannes-i Arany Pálmát a Padre Padrone című filmért.

Paolo Taviani február 29-én hunyt el egy római klinikán rövid betegség után, ez az olasz médiából derült ki. Munkáiban a neorealizmus keveredett a modernebb történetmeséléssel.

Paolo Taviani, az olasz filmművészet nagy mestere távozik közülünk

– osztotta meg a hírt Roberto Gualtieri római polgármester az X-en.

A Taviani testvérek „felejthetetlen, mély, elkötelezett filmeket rendeztek, amelyek bekerültek a kollektív képzeletbe és a filmtörténetbe” – tette hozzá a polgármester.

Korán kezdték

Vittorio és Paolo Taviani a toszkán San Miniato városában születtek, de hamarosan a közeli Pisába költöztek, ahol már középiskolásként a rendezői pályára készültek.

A testvérek 2012-ben elnyerték a berlini Arany Medvét a Cézárnak meg kell halnia című filmmel, amely Shakespeare-t játszó, szigorúan őrzött rabokról szól. Ezt követte 2014-ben a Csodálatos Boccaccio, vagyis a Dekameron adaptációja, és az Una Questione Privata 2017-ben, amely Beppe Fenoglio olasz író novelláján alapul.

Bátyja 2018-ban bekövetkezett halála után Paolo Taviani már egyedül készítette a Leonora Addio című filmjét, amely 2022-ben a Berlinalén versenyzett. Utolsó filmje az Il Chiodo című novellából merít ihletet. A novellát Pirandello írta nem sokkal halála előtt, 1936-ban. A Taviani testvérek már régóta tervezték, hogy együtt forgatják le a filmet.

Rovatok