Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul visszalépett a Magyar Állami Operaház karmestere a Carmina Burana dirigálásától

2024. március 3., vasárnap 12:26

Nem vállalja tovább a jelenleg a Magyar Állami Operaházban futó Carmina Burana dirigálását Bogányi Tibor, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy az Operaház büféje bevételének növelése érdekében felsőbb utasításra kettévágták a darabot.

Visszalépett a Magyar Állami Operaház előadása, a Carmina Burana dirigálásától Bogányi Tibor karmester, rendező, amiért azt az utasítást kapta, hogy a büfé bevételének növelése érdekében ketté kell vágni a darabot.

A visszalépésről a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával kitüntetett művész számolt be a Facebookon. Mint írta, vasárnaptól már nem dirigálja a Carmina Burana produkcióját, a saját produkciójukat a Magyar Állami Operaházban. Döntését az alábbiakkal indokolta. 

Tegnap kaptam a főigazgatói utasítást, miszerint a Carmina Burana előadást kettévágva félórás szünetet kell tartani, az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében

– írta. 

Bogányi Tibor szerint ez a döntés nélkülözött minden szakmai egyeztetést, és nem egyeztethető össze a Nemzeti Opera megkérdőjelezhetetlen szakmai színvonalával, amelynek mindenekfelett kellene állnia. 

Ezért dolgozunk éjjel-nappal, erre tettük az életünket! A Carmina Burana sikere is az egységben, feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés

– közölte.  

A posztjában arra is kitért, hogy nem érti, miként lehet meghozni egy személyben ezreket érintő szakmai kérdést. Úgy véli, ignorálják a produkciót megalkotó művészeti vezetőket, rendezőt, karmestert és vizuális tervezőket. Kitért arra is, hogy az 5 éve futó előadásokat már csaknem 70 ezer ember látta. Majd közölte:

Ebben a formában nem tudom tovább vállalni a produkció dirigálását, az előadás nem felel meg a rendezői koncepciómnak! 

Pályafutása 

Bogányi Tibor karmester, csellóművész a kecskeméti Kodály iskolában, majd Helsinkiben a Sibelius Akadémián végezte gordonkatanulmányait. Karmesteri diplomáját ugyanitt szerezte, majd a párizsi Conservatoire-on folytatott kiegészítő tanulmányokat.

A legnevesebb finn zenekarokat dirigálta: 2002-től Turku város filharmonikus zenekarának állandó karmestere, 2023-ban pedig az együttes fő-zeneigazgatójává választották. Együttműködése a Debreceni Filharmonikus Zenekarral 2007-ben indult, vezető karmesteri szerepét 2011 óta tölti be. 

Azóta csaknem 300 hangversenyt dirigált a zenekar élén, összesen csaknem ezer művet tanított be az együttesnek.

Rovatok