Index Vakbarát Hírportál

Jubileumi turnéra indul a Magyar Nemzeti Cirkusz utazó társulata

2024. március 5., kedd 13:16

Idén 30. alkalommal indul országjáró turnéjára a Magyar Nemzeti Cirkusz utazó társulata. Ifjabb Richter József cirkuszigazgató és sztárartistái a premier-előadás előtt jótékonysági főpróbát tartanak az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány javára Budapesten, majd 17 hazai városban szerepelnek világszámokkal teli gálaműsorukkal.

A Richter család nevével fémjelzett társulat immár három évtizede garancia a minőségi szórakozásra. 1995-ben a budapesti Hősök terén tartott premierrel id. Richter József első és egyetlen Kossuth-díjas cirkuszművész és alapító elindította a Magyar Nemzeti Cirkusz utazó sátorcirkuszát, amely alapítása óta Európa egyik legszínvonalasabb utazó cirkuszává vált, és amelyet az Európai Parlament 2019-ben Big Top Label díjjal jutalmazott.

A Magyar Nemzeti Cirkusz 30. jubileumi premier-előadását március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított óriássátorban tartja, ahol egészen március 24-ig állomásoznak.

A jubileumi gálaműsorunk premierjére 5 civil szervezettel együttműködve hátrányos helyzetű családokat hívtunk meg, akik elsőként ünneplik fennállásunk kerek évfordulóját a társulat hazai és nemzetközi sztárartistáival. A kosztümös főpróbánk teljes bevételét pedig hagyományosan az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítványnak ajánljuk fel

– mondta ifj. Richter József cirkuszigazgató.

A társulat március 22-én, pénteken 11 órától élménypedagógiai órára invitálja a diákokat Tudomány a porondon címmel.

A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium oktatói által összeállított anyagban az előadás során látható trükkök mögött álló törvényeket, érdekességeket mutatják be a tanulóknak.

A több mint 2 órás, világszínvonalú jubileumi gálaműsor szelekciójába a Monte-carlói Cirkuszfesztivál és a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál arany-, ezüst- és bronzdíjas világszámai kerültek be.

A világ legjobb halálkerékszámában előre-, hátra- és csavarszaltót láthat a nagyérdemű, a Kubai Állami Cirkusz artistái oroszrúd-produkcióval szerepelnek, de többszörösen díjazott papagájrevü is érkezik a Nemzeti Cirkusz manézsába.

Ifjabb Richter József a családi hagyományokhoz híven lovas produkciókkal kápráztatja el a közönséget, csoportjával a hungarikumnak nyilvánított zsoké szám mellett fríz és arab telivérek szabadidomítását mutatja be a porondon.

A cirkuszi hangulatért a Nemzeti Cirkusz élő zenekara felel.

Az Ifjabb Richter József Hortobágyi Károly-díjas, immár hétszeres Arany-díjas cirkuszigazgató vezette 70 fős társulat műsorát az év hátralévő részében 17 vidéki városban, több mint 200 alkalommal tekintheti meg a közönség. Budapest után kelet felé indul a társulat, Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen városában állomásoznak – áll a Magyar Nemzeti Cirkusz közleményében.

Rovatok