Index Vakbarát Hírportál

15 kérdés 15 magyar filmről, amely március 15-nek állít emléket

2024. március 15., péntek 10:51

Az idei március 15. egyik különleges színfoltja, hogy mozikba került minden idők legdrágább magyar filmje, a „Most vagy soha!”. Szokásos kvízünk témáját ezúttal az 1848–49-es forradalom és szabadságharc magyar filmtörténeti feldolgozása adja.

Hirsch Tibor Balázs Béla-díjas filmkritikus, filmesztéta szerint amióta magyar film létezik, nincs szentebb, azaz a mindenkori politikai kurzus által megszentelt, ugyanakkor közönségsikerre is esélyes történelmi filmtémája, mint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc.

Ehhez képest az elmúlt 100 évben készült ezres nagyságrendű hazai mozi közül még 10 sincs olyan, amelyik közvetlenül a szabadságharc alatt játszódik. Kicsit nagyobb számot kapunk, ha a forradalom és szabadságharchoz valamilyen módon kötődő nagyjátékfilmeket vesszük lajstromba. Így már bekerülhet egy-egy ilyen válogatásba az elmúlt időszak nagy sikerű közönségfilmjei közül például a Hídember, amely Széchenyi István életén keresztül szól 1848-ról – érintőlegesen.

Ha még bátrabban húzzuk meg a határokat, akkor már olyan, a 80-as években népszerű magyar történelmi televíziós sorozat is bekerülhet a válogatásba, mint például az 1983-ban bemutatott, hétrészes Mint oldott kéve című, amely Sárközi György háromkötetes regénye alapján készült. A történelmi kalandfilmsorozat az 1838 és 1857 közötti időszakban játszódik. A báró Mednyánszky család három fiatal fia életének történéseit mutatja be az 1848–49-es forradalmi események és a bukást követő megtorlás tükrében.

Egy-egy ilyen kvíz összeállítása mindig szubjektív. Ezúttal 15 magyar filmről lesz szó, 15 kérdéssel. Tesztelje tudását, nézze meg, mennyire ismeri a 48-as tematikájú magyar filmeket!

(Borítókép: A Most vagy soha! című film forgatása. Fotó: Fórum Hungary)

Rovatok