Index Vakbarát Hírportál

Hozzászólt már bárkihez érdek nélkül?

2024. március 16., szombat 10:25 | aznap frissítve

Megnyílt Ada Vilhan egyéni kiállítása a Tokaj Art Wine Galériában, a megnyitót Bánki György pszichiáter tartotta. A kiállítás ingyenesen látogatható április 10-ig.

Ada Vilhan Tokaj Art Wine Galériában megnyílt kiállítása egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Ada Vilhan absztrakt expresszionista festő, aki festészetében a gazdag faktúrák ellenére a minimalizmusra törekszik. Az emberi alak csak a nagyon korai munkáin jelent meg. Amikor 2009-ben elkezdett fotográfiával is foglalkozni, a sorsa megpecsételődött, és eldőlt, hogy számára a figurativitás, a tudattal szerkesztett képalkotás a feladata. A absztrakt munkáiban arra törekszik, hogy a valóságnál sokkal mélyebb területre vigye le a nézőt, olyan gondolati helyre, amely mentes a környezeti összefüggésektől – írják a szervezők.

Ada Vilhan az érzelmi valóságát jeleníti meg, amikor fest. Így ad teret az esszenciálisan fontos gondolatoknak, amelyeket a valóság tapasztalása ébreszt benne. „Mindennek, aminek mélysége van, vagy mondanivalója, időt és teret kell biztosítani. Ez ugyanúgy igaz az alkotásra, mint a befogadásra.

Ha megnézünk egy képet, majd becsukjuk a szemünket, akkor a csöndben beszéltetjük a képet. A jól látásban van valami zeneiség. A jó zene is a szem behunyásakor csendül fel.

A kiállításon az absztrakt képeit olyan fotókkal társította, amelyek fókuszában a nő áll. Konkrétabban a nőket érintő szabadság kérdései. Milyen nőket látok most magam körül, milyenek voltak régen a nők, milyen nő vagyok én, valamint a legfőbb kérdés, jó hatással van-e a kapcsolatokra az, amit ma feminizmusnak nevezünk.

Rovatok