Index Vakbarát Hírportál

Életképtelen volt, de hamar fel kellett nőnie

2024. március 20., szerda 20:14

Beth feje lágya a harmincas éveire sem nőtt be, a fiatal nő szinte még magáról sem tud megfelelően gondoskodni, nemhogy másokról. Amikor nővére és sógora balesetet szenved, a fiatal nő kénytelen maga mellé venni a pár két gyermekét. Vajon Beth képes helyt állni a pótanya szerepében? Sarah Turner Stepping Up – Beth felnő című regénye a Next21 Kiadó gondozásában jelent meg.

Kicsit olyan, mintha egy felnövéstörténetet olvasnák. Igaz, Beth már régen felnőtt – korban legalábbis. Felelősség nélküli és gondtalan élete egy csapásra megváltozik, amikor az unokahúga (Polly) és unokaöccse (Ted) gyámja lesz. Beth a gyerekekkel együtt kénytelen felnőni: látjuk, ahogyan ő maga is tanul és fejlődik. A karakterek korban és habitusban változatosak, a naiv óvodástól kezdve az idős szomszéd bácsiig minden korosztály képviselteti magát a regényben. 

Sztereotip és ideális

Bár a történet tragikus témát boncolgat, a szereplők leírása sokszor felszínes, a karakterek időnként sztereotip módon jelennek meg. Beth a komolytalan fiatal nő köntösét ölti magára, akit az anyja állandóan lenéz, az apja pedig nem áll ki mellette. Erős, kicsit idegesítő, mégis szerethető, és tökéletesen hibás: 

Beth ugyanakkor – még a sztereotip karakterjegyek ellenére is – ideális főszereplő.

A karakterfejlődés majdhogynem magától értetődő, már a cím is sugallja. Szerencsére nemcsak Beth, de a család többi tagjának reakciója, gondolata, érzelme és hozzáállása is változik, ahogy egyre tovább olvasunk. Az egyetlen fájó pont, hogy Emmy kicsit háttérbe szorul a történetben – a kómába esett nővérről (aki egyben a gyermekek édesanyja), későbbi sorsáról szinte semmit nem tudunk meg, holott az ő balesete indítja el az egész sztorit.

Az írásmódból kiérződik a humor és a komoly pillanatok harmóniája, ez az egyensúly viszi igazán előre a történetet. Igaz, a sztori az erős kezdés után néha ellaposodik, imitt-amott kicsit túlírt. Paradox módon a regény mégis olvastatja magát, sokszor kimondottan nehéz letenni a könyvet, pláne, hogy egyes karakterek hamar a szívünkhöz nőnek, saját gyerekünkként követjük végig kalandjaikat.   

Dráma vagy románc?

Furcsa, hogy a tragikus baleset jelenete nem sokat nyom a latban, pontosabban zavaró lehet a történetben, hogy mellékszálként van kezelve, tekintve, hogy a könyv alapvetően chick-lit kategóriás olvasmány. Ezzel szemben a szerelmi szál nem elég mély, szóval a romantikus regények sorába sem illik be teljesen.

A könyvben több fordulat is van, ugyanakkor a történet végkifejletét már a kötet elején sejteni lehet. Nincs happy end, de az olvasóban ott a remény, hogy minden megoldódik, hőseink pedig végre fellélegezhetnek.

A könyvvel önmagában nincs semmi baj, de semmi rendkívüli sincs benne. Az alapötlet jó, a megvalósítás nem tökéletes. Ennek ellenére Sarah Turner bemutatkozó regénye kellemes hétvégi olvasmány lehet.

Sarah Turner – Stepping Up (Beth felnő)

2023 / Next21 Kiadó / 384 oldal / fordította: Farkas Veronika

(Borítókép:  Sarah Turner: Stepping Up – Beth Felnő. Fotó:  Németh Kata / Index)

Rovatok