Index Vakbarát Hírportál

Három fontos vezető nélkül maradt a Zeneakadémia

2024. március 21., csütörtök 14:45

Újabb fejlemény történt a Zeneakadémia ügyében, miután több vezető pozíciót betöltő személy távozik az intézményből. A Hallgatói Önkormányzat szerint összeroppanhat az intézmény támogató területe.

Feszült hangulatú szenátusi ülésre került sor a Zeneakadémián 2024. március 12-én. A gyűlésen körülbelül hatvan diák jelent meg, de beszédet mondott Németh Zoltán István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (LFZE HÖK) elnöke is, aki hangsúlyozta, hogy „az egyetemi vezetés egy részének döntései és azok következményei miatt úgy gondolják, eljött az idő, hogy kritikusan szemléljék a jelenlegi helyzetet”. 

Ezen az ülésen szó volt arról is, hogy ha a HÖK kérdéseire nem születik megfelelő és időszerű válasz, akkor a hallgatói közösség az elmúlt 149 évben soha nem tapasztalt módon fejezi ki elégedetlenségét, ez pedig tovább súlyosbíthatja az egyetem jelenlegi helyzetét, és mélyítheti az intézmény iránti bizalom hiányát, országos és nemzetközi botrányt válthat ki.

A döntés a kancellár úr kezében van

– hangsúlyozták.

Az Indexen megjelent cikkre aztán Aszódi Attila, a BME Természettudományi Kar dékánja, a BME szenátusának tagja reagált. Szerinte a kancellári irányítási modell megbukott, a nemzeti felsőoktatási törvény felülvizsgálatra szorul.

A kancellár, Kotán Attila másfél éve még a BME-n dolgozott, hasonló, elfogadhatatlan vezetési módszerekkel. Akkor egy 240 éves, nemzetközi hírű, a területén itthon és külföldön kiemelkedő teljesítményt nyújtó intézményt, a Műegyetemet zilálta szét

– mondta lapunknak Aszódi Attila.

Csák János szerint a Zeneakadémia az egyetlen olyan egyetem, amellyel nagyon nehéz együttműködni.

Mint elmondta, Kotán Attila, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárja az egyik legkitűnőbb szakember, az intézmény pedig gazdaságilag is teljesen rendben van, 2022-höz képest az egyetem költségvetése húsz százalékkal megnőtt.

A ZENEAKADÉMIA OKTATÁSI, KUTATÁSI ÉS NEMZETKÖZI TELJESÍTMÉNYE SIRALMAS

– fogalmazott a tárcavezető.

Mi, mint a magyar kormány, tiszteletben tartjuk azt, hogyha egy ilyen szenátus van, akkor mutassák meg, hogy mit tudnak. De az egy teljes félreértés, hogy a Zeneakadémiának a szakmai, oktatási, tudományos és nemzetközi teljesítménye a kancelláron múlna

– mondta Csák János.

Távoznak a vezetők

Az ügy azonban tovább folytatódik, ugyanis a Zeneakadémia Hallgatói Önkormányzata ismét egy Facebook-bejegyzésben szólt az egyetemistákhoz. A posztban köszönetet mondtak mindazoknak, akik kiálltak a hallgatók mellett, aztán súlyos híreket osztottak meg. 

Az intézményünk a hónap végétől három kulcsfontosságú vezető, nevezetesen a gazdasági igazgató, a jogi igazgató, a kommunikációs igazgató, illetve egy főkönyvelő munkatárs nélkül fog működni. Ez a váratlan fordulat óriási kihívásokat jelenthet számunkra már a jövő héttől kezdve, és jelentős nehézségeket okozhat mindannyiunk számára, a napi működéstől kezdve egészen akár az ösztöndíjakig

– olvasható a bejegyzésben.

„Legutóbbi információink szerint kancellár úr egy személyben tervezi ezeknek a szerepeknek az átvételét. Ez a döntés azonban olyan súlyos hatalmi centralizálást eredményezne, amelyre a kancellári rendszer bevezetése óta még nem volt példa a magyar felsőoktatásban. Ha a centralizált működtetés demokratikusnak közelről sem nevezhető részétől eltekintünk, kérdéses az, hogy az egyetem működése hogyan marad szabályos és kellően hatékony ilyen esetben. Ez a lépés igen komolyan érinti az intézményünk működési és döntéshozatali folyamatait. Ráadásul az egyetem jelenleg 29 felmondott munkavállalónál tart az elmúlt bő fél évben, ám ez csak azoknak a létszáma, akiről tudunk, ez a szám ennél még magasabb lehet. Talán nem meglepő, a botrányt kiváltó tanszéki ügyintéző pótlására a mai napig nem kapott engedélyt az Oktatási és Tanulmányi Osztály.”

Intézményünk azon a ponton már túl van, ahol az egyetem jól működő szervezetének visszaépítése gyorsan menne; ezen folyamat rendkívül időigényes lesz. Az elődeink által kialakított jól működő rendszer, melynek célja egy művészeti egyetem hatékony működése volt, nem állítható vissza egyik napról a másikra. Azonban nekünk mint Hallgatói Önkormányzatnak immáron hatványozottan az a feladatunk, hogy megküzdjünk ezekkel a kihívásokkal, és képviseljük a ti érdekeiteket, és küzdjünk az egyetem zavartalan működéséért, és annak anyagi biztonságáért

– írták, majd kiemelték, azon vannak, hogy fenntartsák az intézmény életképességét, amíg annak reális alapja van. Azonban fontos megjegyezni, hogy belátható időn belül az intézmény támogató területének összeroppanása valósággá válthat. 

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok