Index Vakbarát Hírportál

Új tilalmat vezetne be a kormány: számos kedvezményt bukhatunk vele

2024. március 27., szerda 15:27

A legújabb törvényjavaslat szerint a kormány tilalmat vezetne be a könyvek árkedvezményére, aminek értelmében csupán tíz százalékos kedvezmény adható egyes friss kiadványokra. Ez nem csupán a tágabb vásárlói réteget érinti. A javaslat szerint a kiadók saját munkatársaiknak is csupán harminc napot adhatnának, hogy éljenek a kedvezményes vásárlás lehetőségével.

Új árkötöttségről szóló törvényjavaslatot tett közzé pénteken a kormány, amelynek fókuszában a friss könyvkiadványok állnak – hívta fel rá a figyelmet a HVG.

A javaslat értelmében nem lehetne a könyvkiadó és importőr által meghatározott árból kedvezményt adni egy teljes éven át, még akkor sem, ha a könyvet nem Magyarországon adták ki,

de az összes példány legalább felét Magyarországon értékesítik. 

A javaslat a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól érkezett, és szinte ellentmondást nem tűrően kerülhet majd áprilisban a döntéshozók elé, hiszen bár a kormány ad lehetőséget észrevételekre, a megszabott időkeret szembetűnően rövid. 2024. március 30-ig – most szombatig – van lehetőség lépnie annak, aki nem ért egyet a törvényjavaslattal – gyakorlatilag a javaslat pénteki közzétételétől nagyjából egy hét áll rendelkezésre. Amennyiben a javaslatot áprilisban elfogadják, az akár szeptembertől hatályba is léphet.

Az Európai Unió országainak zömében szintén létezik olyan törvény, amely kötött könyvárakkal az új kiadványok védelmét igyekszik szolgálni – a most előterjesztett javaslat a német példára hasonlít. Ennek értelmében 365 napra rögzítik az árat. Ez az egyéves intervallum abban az esetben érvényes, ha az adott könyvet az azt megelőző legalább három évben Magyarországon nem adták ki.

Kották, kartográfiák, e-könyvek

A törvény lényege, hogy a kiadó, valamint az importőr határozza meg az általa megjelentetett, forgalmazott könyvek fogyasztói árát, amit meghatározott ideig a kiadó engedélye nélkül nem lehet megváltoztatni. A törvény alapvetően a kiadókra és az első magyarországi forgalomba hozókra vonatkozik. A javaslat hatálya kiterjed azon könyvekre, amelyek:

A fentieken túl könyvnek minősülnek még a kartográfiai termékek, a kották, a hangoskönyvek és az e-könyvek is. Ezeken kívül azon kiadványok is, amelyek a könyvkiadás vagy a könyvkereskedelem körébe tartozó termékekre jellemzőnek tekinthető tulajdonságokkal rendelkeznek.

30 napos korlát

A javaslat kiterjed a Magyarországon kiadott külföldi forgalmazású könyvekre is, így az azok értékesítésére kötött szerződésekre is alkalmazni kell, amennyiben a kiadványokat belföldön értékesítik. Mivel a törvény az újdonságok védelmét szolgálja, így használt könyvekre nem vonatkozik,

továbbá kivételt képeznek az iskolai és szakképzési tankönyvek. 

Külön kitétel vonatkozik a kiadókra, amennyiben a korábban általuk meghatározott árhoz képest kedvezményesebben szeretnék értékesíteni a könyvet a szerző, a kiadó munkavállalója, vagy a kiadásban közreműködő személy részére. Erre a megjelenéstől számított 30 nap áll rendelkezésükre.

Ezenfelül a törvényjavaslat értelmében nem minősül a meghatározott ártól való eltérésnek, amennyiben a vásárolt könyv fogyasztói árához képest 10 százalékot meg nem haladó, kis értékű ajándékot ad vagy kedvezményt biztosít. Annyi a kitétel, hogy a különféle kedvezmények mértéke együttesen sem haladhatja meg a kiadó által meghatározott 10 százalékot.

Starcz Ákos, az Indexet kiadó médiacsoport igazgatósági tagja az Index.hu Zrt-től és a Indamedia csoporttól függetlenül működő Libri-Bookline Zrt. igazgatóságának is tagja.

Rovatok