Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Louis Gossett Jr.

2024. március 29., péntek 15:27

Életének 88. évében, csütörtök este meghalt Louis Gossett Jr. amerikai színész. Ő volt az első fekete férfi, aki elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Halálának okát nem közölték.

Csütörtökön, 87 éves korában meghalt Louis Gossett Jr. Oscar-, Primetime Emmy-, valamint többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész. Gossett unokatestvére, Neal L. Gossett a CBS Newsnak megerősítette a hírt.

Louis Gossett Jr. az 1950-es évek végén kezdte pályafutását, többnyire televíziós sorozatok epizódszerepeiben tűnt fel. 1961-ben A napfény nem eladó című film mellékszerepével debütált a mozivásznon.

Ezt követően több mint tíz éven át televíziós filmekben szerepelt, és a Gyökerek című tévésorozat hozta meg számára az ismertséget 1977-ben. 1982-ben az ifjú Richard Gere főszereplésével készült Garni-zóna című filmben tűnt fel. Egy kemény kiképzőtisztet formált meg, mellyel kivívta a kritikusok elismerését, és elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

A  következő évben a Cápa 3.-ban vállalt szerepet, a mozi viszont hatalmasat bukott. 1983-ban kapta meg az Anvar Szadat egyiptomi politikusról készült Sadat című amerikai minisorozat főszerepét, melyet az egyiptomi kormány betiltott, tiltakozva az ellen, hogy egy fekete színész játssza az elnök szerepét.

Gossettet az 1980-as évek végére elismert karakterszínészként tartották számon olyan filmeknek köszönhetően, mint a Kedves ellenségem (1985) és a Vasmadarak (1986). 1994-ben az Afrikai koktél című filmben Sean Conneryvel játszott együtt.

A CBS News beszámolója szerint Gossett az Oscar-díja után évekig küzdött alkohol- és kokainfüggőséggel. 2010-ben Gossett bejelentette, hogy prosztatarákja van. 2020-ban a koronavírus-járvány következtében kórházba került.

Rovatok