Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli műsorváltozást jelentett be a közmédia, Orbán Viktor is búcsúzik Tordy Gézától

2024. március 31., vasárnap 18:02

Tordy Gézát, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) saját halottjának tekinti. A 85 éves Tordy Géza halálhíre a közéletet és a színészvilágot is megrendítette. Az M5 és a Duna World rendkívüli műsorváltozást jelentett be, de szinte valamennyi csatornán tisztelegnek az emléke előtt, így a Kossuth rádió több műsorában is felidézik a rendkívül sokoldalú művész alakját.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) Tordy Géza Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját saját halottjának tekinti – tájékoztatta a tárca vasárnap az MTI-t.

Az életének 86. évében szombaton elhunyt Tordy Géza 1938-ban született Budapesten. A szaktárca közleménye szerint 1956-ban felvették a Színművészeti Főiskolára, de abban az évben nem indult színészképzés. Pályáját 1956-ban Kaposvárott kezdte, Zách János, a kaposvári színház igazgatója odavette segédszínésznek.

A tárca közleménye szerint Tordy Gézát 1970-ben és 1977-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1980-ban lett érdemes művész, 1988-ban kiváló művész. Munkásságát 1991-ben Kossuth-díjjal ismerték el. Tordy Géza a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje, megkapta a Hegedűs Gyula-díjat, az Ajtay Andor-díjat, a Bilicsi Tivadar-díjat és a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt is. 2005-ben beválasztották a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé, 2008-ban a nemzet színésze lett.

Tordy Gézáról Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett a közösségi oldalán. A kormányfő azt írta, „az egyik legnagyobb színésztől búcsúzunk. Isten nyugosztalja Tordy Gézát!”

Rendkívüli műsorváltozást jelentett be a közmédia

Az M5 kulturális csatorna vasárnap 21 órától A kőszívű ember fiai című  történelmi filmdrámát vetíti. A Jókai Mór azonos című regénye alapján Várkonyi Zoltán rendezésében 1965-ben bemutatott és ma már filmklasszikusnak számító alkotásban az akkor mindössze 26 éves Tordy Géza Baradlay Jenőt, a három fivér legfiatalabbikát alakította – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája vasárnap az MTI-vel.

A Duna World egy ugyancsak történelmi drámát, a Klapka légió című, 1983-ban bemutatott filmet tűzi műsorára 22:05-től. Az 1866-ban játszódó drámában Tordy Géza Klapka György tábornok szerepét formálta meg.

A közmédia kulturális csatornája vasárnap 14:55-től ismét műsorára tűzi a Magyar Művészeti Akadémia portrésorozatának Tordy Gézáról szóló, 2021-ben készült epizódját, hétfőn délután pedig az Ez itt a kérdés Tordy Géza 81. születésnapja alkalmából készült exkluzív kiadását vetíti. A Duna World műsorán a nemzet színésze pályájának legmeghatározóbb pillanatairól szóló Hogy volt? című műsor látható hétfőn 15:55-től.

A Kossuth rádió szinte valamennyi kulturális műsorában megemlékeznek Tordy Gézáról a következő napokban. Az Irodalmi Újság vasárnap este fél 7-kor kezdődő adásában archív felvételekkel idézik fel a számos rádiójátékban is felejthetetlen alakítást nyújtó színész alakját, de az ő nagysága előtt tiszteleg a keddi Kalendárium műsora is – ismertették.

Búcsúzik a szakma

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Tordy Géza halálhíre megrendítette a közéletet és a színészvilágot. Az előadóművészek közül többen is reagáltak, köztük: Eszenyi Enikő, a Vígszínház volt igazgatója, Németh Kristóf színész és Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas magyar zenész is. 

Tordy Géza halála a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, Bodrogi Gyulát is váratlanul érte. A színész nem tudta, hogy kollégája súlyos állapotban van.

Tudtam, hogy Géza beteg volt, azt viszont nem, hogy ilyen súlyos állapotban van. Már tegnap éjjel a televízióból értesültem, hogy ő is elment. Nagyon megdöbbentem!

– fejtette ki a Metropol kérdésére Bodrogi Gyula.

Hozzátette, hogy váratlan helyzetbe került a társaságuk, ugyanis a januárban elhunyt Benedek Miklós megüresedett helyét sem töltötték még be, így hirtelen két üres hely lett. Mint mondta, várhatóan április 4-én ülnek össze művésztársaival, hogy új tagokat válasszanak. 

Pásztor Erzsi, a Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes művész, a Soproni Petőfi Színház, a Turay Ida Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a lapnak azt mondta, fájdalmasan érintette Tordy Géza halálhíre, mert rendkívüli embernek tartotta.

Németh Kristóf, a Fórum Színház igazgatója rettenetesnek nevezte, hogy „egy újabb nagyszerű művész távozott”.

Géza bácsit mindenki ismerte. Mi a főiskolán találkoztunk először, bár engem nem tanított. Egy emblematikus, ikonikus jelenség volt, akinek a véleménye mindenkit érdekelt. A Vígszínházban töltött gyakorlatom alatt többször összefutottunk. Szakmailag olyan értelemben elkerültük egymást, hogy szerepben soha nem állhattam vele egy színpadon

– fogalmazott Németh Kristóf, hozzátéve, hogy nem játszottak együtt, „viszont főrendezőm volt a Kamara Színházban, éppen ezért nekem inkább atyai, baráti, kevésbé szakmai kapcsolatom volt vele”.

Alföldi Róbert, a Jászai Mari-díjas színész-rendező a közösségi oldalán búcsúzott Tordy Gézától. Mint írta, „szerettem és tiszteltem őt, nagyon szerettem a szenvedélyét, a röhögését, a hedonizmusát, a tudását, az igazi klasszikus nagy tehetségét – TÉNYLEG NAGY SZÍNÉSZ VOLT –, a kérlelhetetlenségét, a férfiasságát, a dühét. Ritkán találkoztam vele, miután visszavonult… Keserű volt, de erős, kemény és gyönyörű”.

Rovatok