Index Vakbarát Hírportál

Megjelent az első reakció az Index cikkére, aggódik a szakma

2024. április 4., csütörtök 09:31

A Magyar Színházi Társaság elnöksége A szakmaiság védelmében címmel közleményt juttatott el az Index szerkesztőségéhez, amelyben aggodalmát fejezi ki a kulturális feladatellátásról készülő új törvényről írt cikkünkben említett problémák miatt.

„Április 3-án reggel egy újabb cikk jelent meg az Index oldalán Birtokunkba jutott a törvénytervezet, példátlan lépésre készül a kormány címmel, amely a kulturális feladatellátásról készülő új törvény tervezetéről szól. Ez tulajdonképpen egy korábbi, március 20-i írás megerősítése, egyben cáfolata Csák János miniszter későbbi televíziós interjújának, amelyben tagadja a tervezet meglétét” – írja a Magyar Színházi Társaság elnöksége. (A miniszter nem tagadta a tervezet meglétét, csupán a színházak és zenekarok központosítását – a szerk.)

A közlemény szerint

nem lehet egy újságcikk nyomán egyértelmű következtetéseket levonni, de a Magyar Színházi Társaság számára aggasztóak a cikkben megemlített problémák. Nemcsak az, hogy nehezen tudjuk a magyar színház élet első számú intézményét abban az adminisztratív feladatban elképzelni, ami az írás szerint rá hárul, vagy hogy a bábszínházakról, befogadó színházakról vagy a függetlenekről egy szó sem esik, hanem az is, hogy színházi területről egyeztetésre csak a Magyar Teátrumi Társaságot jelölték meg, amely kizárólag színházakat, kultúrházakat tömörít, s meg sem említik a Magyar Színházi Társaságot, amely a színházak mellett egyedüli ernyőszervezetként szakmai szervezeteket is képvisel – tervezőket, színészeket, rendezőket, dramaturgokat stb.”

Széles körű egyeztetést kérnek

Az elnökség hangsúlyozza: „A Magyar Színházi Társaság évek óta a szerintünk sem tökéletes Előadóművészeti-törvény módosítására törekszik, mint ezt a korábbi munkacsoportokban végzett munkánk és a számos módosítási javaslat is mutatja, amelyeket a különböző szakmákkal történt egyeztetések után elküldtünk a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak. De meggyőződésünk, hogy a korrekció nem vezethet teljes központosításhoz, és hogy végleges kidolgozásához minél szélesebb körű egyeztetés szükséges.”

„Így most már nem csak felajánljuk együttműködésünket, hanem határozottan kérjük, hogy a mindenki számára megfelelő megoldás érdekében a tervezet a lehető legszélesebb körű egyeztetésre kerüljön” – zárja közleményét a Keszég László vezette Magyar Színházi Társaság.

Mint azt korábban megírtuk, az Index birtokába jutott az új kulturális törvényről szóló végleges előterjesztés, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium nyújt be a kormánynak. Ez alapján egységesítés címszóval példátlan központosítás jönne létre: a kulturális élet szereplőinek munkáját a nemzetstratégiai intézmények felügyelik, ezek pedig a kormányzat Nemzeti Kulturális Tanács által közvetített kulturális stratégiájába simulnak bele. Az új törvény a tervek szerint 2025. január 1-jén lép hatályba.

(Borítókép: Dés László–Geszti Péter–Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című zenés játékának próbája Keszég László rendezésében a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2019. szeptember 25-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok