Index Vakbarát Hírportál

Putyintól kért támogatást új, nagyszabású filmjéhez Emir Kusturica

2024. április 5., péntek 09:51

Emir Kusturica szerb filmrendező meglátogatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Kremlben kedden, hogy támogatást kérjen új filmes projektjéhez.

Emir Kusturica a találkozón köszönetet mondott Vlagyimir Putyinnak a szlávok érdekében tett „történelmi igazságtételért” – számolt be a HVG .

A Macskajaj és a Cigányok ideje rendezője elmondta az orosz elnöknek, hogy egy munkásságát megkoronázó, világhírű regényírók munkáin alapuló filmet szeretne elkészíteni. A film szerkezetét tekintve triptichon lenne, vagyis három különálló epizódból épülne fel, a végén pedig egy negyedik, „extra” rész is szerepelne.

A könnyed séták mérnöke című darab Dosztojevszkij, a második film Gogol művein, míg a harmadik Tolsztoj Kozákok című regényén alapulna. A záróetap pedig Jevgenyij Vodolazkin Laurus című regényét dolgozná fel.

Az orosz elnök biztosította Kusturicát, hogy támogatni fogja a nagyszabású filmötletet. Mint az Index annak idején megírta, Emir Kusturicát az orosz hadügyminiszter, Szergej Sojgu az orosz hadsereg színházának főigazgatójává választotta 2022 februárjában.

Rovatok