Index Vakbarát Hírportál

Döntött a Kúria, Kálomista Gábor harmadfokon is győzött az Elkxrtuk-ügyben

2024. április 11., csütörtök 20:58

A Kúria harmadfokon is a Megafilm Kft. produkciós cégnek adott igazat abban a perben, amit Hann Endre indított az Elkxrtuk című film miatt. A történet azonban nem ért véget, Hann Endre az Alkotmánybíróságon és az Emberi Jogok Európai Bíróságán is meg fogja támadni az ítéletet. Lapunknak ő is és Kálomista Gábor is nyilatkozott a bíróság döntése után.

Az Index értesülései szerint a Kúria harmadfokon is úgy ítélte meg, hogy az Elkxrtuk című film alkotói, művészeti szabadsága erősebb, mint a felperes személyiségi jogai, védelme. A bíróság első fokon még Kálomista Gábor producer ellen ítélt, majd másodfokon már neki adott igazat. Hann Endre azért perelte be a film készítőit 2022 tavaszán, mert szerinte valótlanul ábrázolták őt az alkotásban.

Lapunk megkeresésére Kálomista Gábor is megerősítette, hogy a Kúria jóváhagyta a másodfokú bíróság döntését, és azt mondta:

Személy szerint rettenetesen örülök ennek, nagy kő esett le a szívemről. Itt a művészi szabadságról volt szó elsősorban, nem is a filmről. Egy ilyen ítélet megnyugtatja a filmkészítő kollégáinkat, hogy bátran lehet filmet csinálni, nem kell megijedni se előzetes, se utólagos fenyegetésektől. Másodsorban meg kell köszönjem a kollégáimnak, köztük a társamnak, Helmeczy Dorottyának, hogy ezt végigcsinálták velem, mert nem volt egy egyszerű út idáig. Az ügyvédeknek is köszönöm, akik kiválóan felkészültek, és nagyon magas szintű szakmai tudással képviselték ezt az ügyet. 

Azt is elmondta, hogy ez az ügy azért volt fontos számukra, mert „ebben a filmben mi nem állítottunk semmit, mi azt csináltuk, amit egy filmes szokott, aki egy történetet a legjobb tudása szerint feldolgoz. Ha valaki magára ismer, vagy esetleg róla mintázták ezt a figurát – egyébként ezt sose tagadtuk –, az nem jogosít fel arra, hogy – amire az elsőfokú ítélet megszületett – egy filmet elmarasztaljanak bármi oknál fogva.”

Szerinte ez nem egy európai ítélet volt, és mélyen fel is háborodtak miatta, „ám úgy tűnik, hogy a magyar jog eddig tartott, és precedensértékű, hogy a pert gyakorlatilag megnyerte a Megafilm. Ettől van különösen pikáns íze a történetnek, hogy a művészetet mégis védik, a művészi szabadság létezik ebben az országban, az elsőfokú bírósági ítélettel szemben”.

Hogy hogyan tovább, azt egyelőre nem tudja megmondani, de hogyha nemzetközi fórumon meg fogja támadni Hann úr ezt az ítéletet, akkor oda is szívesen elmennek. Hozzátette:

Végig fogunk menni ezen az úton, ha kell bármeddig, mert szilárd meggyőződésünk volt az első pillanattól kezdve, hogy nekünk van igazunk. 

„Játékfilmbe burkolt politikai hazugság”

Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet igazgatója az Index megkeresésére pedig röviden úgy nyilatkozott: 

Amennyit a bírósági ítéletből eddig megismertem, egy játékfilmbe burkolt politikai hazugság és nyilvános lejáratás szabadságát mondta ki a Kúria. Ezzel nyilvánvalóan nem érthetek egyet, és a döntést első lépésként az Alkotmánybíróságon, majd végső soron az Emberi Jogok Európai Bíróságán is meg fogom támadni.

Hozzátette: „muszáj az Alkotmánybírósághoz is menni, mert alkotmányos alapértékekről van szó, bár ott se számítok sokkal kedvezőbb ítéletre.”

Elsőfok, másodfok

Első fokon 2022. december 16-án a Fővárosi Törvényszék elmarasztalta a Megafilm Kft. produkciós céget abban a perben, amit Hann Endre indított az Elkxrtuk című film kapcsán. A bíróság akkor másfél millió forint sérelmi díjat ítélt meg, az alperest nyilvános sajnálkozásra kötelezte, valamint eltiltotta a jogsértés megismétlésétől.

Akkor azt írtuk, hogy Kálomista Gábor fellebbezésre készül, Hann Endre pedig mérlegel. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a Megafilm Kft. „megsértette a felperes jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait a megafilm.hu oldalon megjelent közleményében”. Az alperest akkor ötszázezer forint perköltség kifizetésére is kötelezték.

A producer decemberben az Indexnek azt mondta, hogy nem bánkódik az elsőfokú bírói döntés miatt: „Kifejezetten örülök az ítéletnek, hiszen a film tartalmi részével kapcsolatban nem volt vita, sőt abban teljes egyetértés alakult ki a bíróságon, hogy a filmben is megjelenő 2006-os események köztörvényes, államellenes cselekmények voltak.”

2023 májusában aztán a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon a Megafilm Kft. produkciós cégnek adott igazat a Hann Endre által indított perben. A közvélemény-kutató szakember akkor úgy reagált közösségi oldalán: „Mivel évtizedek óta ismert (és talán elismert) független közvélemény-kutató vagyok, akire figyelnek és hallgatnak a nyilvánosságban, a Fővárosi Ítélőtábla szerint tűrnöm kell, hogy egy ócska propagandafilmben szemenszedett hazugságokat tényként állítsanak rólam.”

Hann Endre az Indexnek korábban azt mondta , hogy azért indította el a pert, mert tűrhetetlennek tartotta – ahogy a barátai, a nagy nyilvánosság és a szakma többsége is –, hogy ebben a filmben hamisan, rosszindulatúan, negatívan mutatták be a személyét.

Rovatok