Index Vakbarát Hírportál

Különleges falfestményekre bukkantak a régészek Pompejiben

2024. április 11., csütörtök 13:51

A Vezúv időszámításunk után 79-ben pusztította el Pompejit, amiből csak romok maradtak. Jelen pillanatban az egyik kiemelkedően kedvelt turistalátványosságok közé tartozik. A városban még mindig találnak újabb és újabb leleteket, legutóbb olyan helyre jutottak be a régészek, ahova korábban még soha.

Nemrég új falfestményeket találtak a régészek Pompeji városában, most pedig két nagyon jó minőségű freskót fedeztek fel. A régészeti lelőhelyen folyamatosan tartanak az ásatások abban a reményben, hogy a világörökségi helyszínen új kulturális elemek bukkannak fel.

BBC cikke szerint az újonnan felfedezett freskókon Apollón isten és Párisz herceg is szerepel.

Az egyik Apollónt ábrázolja, amint megpróbálja elcsábítani Kasszandrát. A mítosz szerint a nő visszautasította az isten közeledését, amiért az azzal büntette, hogy soha senki ne higgyen a jóslataiban.

A másik képen Párisz herceg találkozik a gyönyörű Helénával – ez az a frigy, amelyről Kasszandra tudja, hogy a trójai háborúban mindannyiuk végzetét fogja eredményezni.

A „fekete terem”

Az elmúlt egy évben tárták fel a „fekete termet”, ahol az említett freskókat találták. Gabriel Zuchtriegel, a régészeti park igazgatója szerint a freskók annak idején még a pislákoló fényben is olyan élénkek lehettek, hogy szinte életre keltek.

A BBC szerint a jelenleg zajló ásatások az utóbbi évtizedek legnagyobbjának bizonyulnak. A „9. régió” néven ismert széles lakó- és kereskedelmi tömböt a vulkáni habkő- és hamutakarótól tisztítják meg. A freskók hátoldalára, amelyeknek a helyükön kell maradniuk, gipszragasztót fecskendeznek, hogy megakadályozzák a falakról való leválásukat.

A falazatot állványokkal támasztják alá, és ideiglenes tetőszerkezet kerül a „fekete terem” tetejére. Pompejiben egyre több látványosság tekinthető meg. Tavaly óta újra látogatható az a villa is, amelynek szépségét a Sixtus-kápolnához hasonlították. 

Rovatok