Index Vakbarát Hírportál

Végleg bezár a legendás budapesti könyvesbolt

2024. április 12., péntek 14:12

2024. június végén végleg bezárhat a Püski Kiadó budapesti könyvesboltja – tudta meg az Index Püski István kiadóvezetőtől, aki hozzátette: a kiadó viszont nem szűnik meg, amíg ő él, addig biztosan nem.

Hiába van több mint 200 könyvkiadó Magyarországon, s hiába jelenik meg évente mintegy 15 ezer új cím, a kis kiadók helyzete egyre nehezebb, alig élnek meg a piacról. A könyves szakma szerint helyzetüket az új törvényjavaslat sem segíti, amely kimondja, hogy a könyvkiadók nem adhatnának 10 százaléknál nagyobb akciót az új könyvekre. 

A hiányt nem lehet pótolni

A magyar könyvpiac egyik legrégebbi és legikonikusabb szereplője azonban nem az új törvényjavaslat miatt került most nehéz helyzetbe.  

Június végén bezárhat a Püski Kiadó budapesti könyvesboltja. Kiadónk a magyar nemzeti kultúra jelentős szereplője, ezért is hoztam meg nehezen a döntést, de muszáj volt. A hiányt egyszerűen nem lehet tovább pótolni

– mondta az Indexnek Püski István kiadóvezető.

A kiadó viszont nem szűnik meg, mert annak fenntartása kevesebb pénzbe kerül, mint a könyvesbolté, a jövő ennek ellenére mégis bizonytalan: de amíg élek, menni fog.

– tette hozzá. A budapesti könyvesbolt fenntartása havonta mintegy másfél millió forintba kerül. S bár bérleti díjat nem fizetnek, mert a helyiség a Püski család tulajdona, a rezsi évről évre drágább, és az üzletben két személyt foglalkoztatnak. 

Kopik a magyarságtudat

„A könyvkiadás válságban van” – vélekedik Püski István, aki szerint ez nem azt jelenti, hogy a könyvkiadás meg fog szűnni. Ő inkább az érdeklődés hiányában látja az okokat, vagyis hogy az emberek könyveket már nem olvasnak. Legfeljebb a számítógépükön vagy a telefonjukon, azon is híreket, vagy azt, ami a munkájukhoz kell.

A helyzet azért ennél árnyaltabb, mert a legnagyobb könyves hálózatok üzletei még mindig tele vannak könyvekkel és vásárlókkal, ezért azt is megkérdeztük Püski Istvántól, hogy vajon a népi irodalom érdekli-e kevésbé az olvasókat, amely műfaj a rendszerváltás idején a fénykorát élte, s ami a Püski Kiadó profilját is jellemzi. 

Kopik a magyarságtudat. Eljutottunk oda, hogy jó nekünk Európa, és senkit sem érdekel, hogy magyarok vagyunk. Sok helyen azt mondják: mit kell itt magyarkodni? 

– mesélte a kiadóvezető, aki azt is elárulta, hogy a Püski Kiadó forgalma az elmúlt tíz évben évente átlagosan 10 százalékkal csökkent.

A könyveinket jelenleg 60–70 százalékos kedvezménnyel áruljuk, és az emberek még így sem vásárolják. Azt látom, hogy a kis kiadók zöme veszélyben van, ezért sem tudom, hogy a nagyobb könyvhálózatok, mint a Libri, hogyan tudják fenntartani magukat. 

A nemzettudat kiadója

A Püski Kiadót 1939-ben Püski Sándor alapította, vagyis 85 éve működik, s bár 1950 és ’70 között be voltak tiltva, Püski Sándor a feleségével 1970-ben az Egyesült Államokba emigrált, és a hetvenes években New Yorkban működtek tovább mint magyar könyvesbolt. A kiadó 1989-ben tért vissza Budapestre, Krisztina körúti könyvesháza a népi irodalom szellemi örökösei gyűjtőhelyének számít – olvasható a kiadó honlapján.

Az alapító munkáját később fiai, Püski László és Püski István, valamint unokái: Püski Atilla és Püski Csaba segítették és folytatják. Könyvkiadói profiljuk a régi. A Magyar Élet Kiadó idején közreadott kiadványaikat ismét megjelentették, de újabb műveket is kibocsátanak, többek között Csoóri Sándor, Für Lajos, Bíró Zoltán, Fekete Gyula, Nagy Gáspár, Döbrentei Kornél több művét.

Püski István szerint a Püski Kiadó a nemzettudat kiadója. „Mottóm, hogy a magyarságunkat, a magyar kultúránkat megőrizve lehetünk európaiak” – vallja.

Starcz Ákos, az Indexet kiadó médiacsoport igazgatósági tagja az Index.hu Zrt.-től és az Indamedia csoporttól függetlenül működő Libri-Bookline Zrt. igazgatóságának is tagja.

Rovatok