Index Vakbarát Hírportál

Egész Magyarországot bevetették, hogy sikerüljön a rekord

2024. április 23., kedd 18:52

Magyar rekord felállítását kísérelte meg a Libri 2024. április 23-án. A feladat az volt, hogy este 17 és 19 óra között a lehető legtöbb ember térjen be egy könyvesboltba, és legalább 20 percet szenteljen életéből az olvasásnak. Ellátogattunk a Rákóczi úti Libri Könyvpalotába megnézni, hogy halad a kísérlet.

Az olvasás nyugtat – legalábbis ezt az üzenetet is szeretnék a világ felé közvetíteni a Libri munkatársai. Mindezt persze amellett, hogy magyar csúcsot akarnak felállítani.

A kísérlet megtörtént, s noha nem tudjuk, mekkora résztvevőszámra van szükség a sikerhez, szemlátomást nem teljesített rosszul a hazai olvasóközönség.

A Rákóczi úti Könyvpalotához közeledve már a metróból felfelé gyanús lett valami. Általában minden 20-30. ember az, akit könyvvel a kezében látni a metrón, viszi vagy olvassa. Most minden tizedik embert azon kaptunk, hogy telefonja helyett papírra nyomott betűkkel szórakoztatta magát, vagy tornáztatta elméjét. Nem tűnik nagy különbségnek, de mégis megduplázódott az olvasók száma – ráadásul esős időben.

Megérkezve a könyvekkel teli palotába elsőre azt hittük, rossz helyen járunk. Szokásos vásárlószám, átlag mennyiségű vendég. Azonban amikor felértünk a mozgólépcsőn az emeletre, számos csöndes, nyugodt, olvasó ember fogadott minket – akár egy hatalmas könyvtár zsúfoltabb napján.

Sok fiatal hölgy

Két dologra lettünk figyelmesek:

  1. A rekordkísérlethez kijelölt helyen kellett helyet foglalni, de többen várakoztak, mert már nem találtak szabad ülőhelyet.
  2. Kivárva az időlimitet, volt, aki tovább maradt, mert valóban élvezte, hogy olvasgathat.

A kifelé jövőket kérdezve kiderült, hogy sokan rendszeres vendégek a Libri-üzletekben. Szenvedélyes könyvfogyasztók, imádnak olvasni, és fontosnak, izgalmasnak tartják a kezdeményezést.

A legtöbben a közösségimédia-platformokról értesültek az eseményről, ahol alapból követik az üzletet, másoknak egy-egy jól célzott hirdetés keltette fel az érdeklődését.

Szintén érdemes kiemelni, hogy a résztvevők többsége hölgy volt,

meglepetésünkre zömében a 20-30-as korosztályból. Természetesen az idősebb generációk is képviseltették magukat, de izgalmas, hogy egy ilyen interaktív élmény mekkora sikert tudott elérni a könyveket kedvelő fiatalabb olvasóknál.

A kísérlet azon része, hogy még több embernek átadja az olvasás élményét, minden bizonnyal sikerült. Azt, hogy vajon a valós rekordállítás elérte-e célját, hamarosan megtudjuk, az összesítéshez időre van szükség.

A három mester

Ahogyan azt korábban megírtuk, az egyszerre olvasás magyarországi rekordjának felállítására tett kísérlet nem véletlenül április 23-ra esett. Ez a nap ugyanis a könyvek és szerzői jogok világnapja, amely három világhírű irodalmi személyiség halálának is az évfordulója. 1616. április 23-án halt meg:

Az UNESCO e három jelentős irodalmi személyiség halálának együttes évfordulójára hirdette ki a könyv és szerzői jogok világnapját 1995-ben, amelyet ma már több mint száz országban tartanak.

Starcz Ákos, az Indexet kiadó médiacsoport igazgatósági tagja az Index.hu Zrt.-től, és az Indamedia csoporttól függetlenül működő Libri–Bookline Zrt. igazgatóságának elnöke.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Rovatok