Index Vakbarát Hírportál

A legnépszerűbb agglegényhez ment hozzá, mégis tortúra volt a fiatal lánynak az esküvő

2024. április 24., szerda 13:41

170 éve, 1854. április 24-én kötött házasságot I. Ferenc József császár és Wittelsbach Erzsébet, akit Sissi néven ismert meg a világ. Az egykori Erzsébet királyné Európa egyik legismertebb nőalakja volt, akit egyedi karaktere és a szigorú udvari etikettől eltérő, fesztelen viselkedése tett páratlanná.

Noha saját korában Európa egyik legnagyobb hatalmú uralkodója – ennélfogva egyik legismertebb agglegénye – volt Ferenc József, kevés rangban és korban hozzá illő nő jöhetett szóba mint leendő feleség.

Sokáig szűkítették a kört, mire a Wittelsbach lányokra esett a választás. Azonban a húszas évei elején járó császárnak, eddig úgy hittük, nem Sissit szánták.

Sokáig úgy tudtuk, hogy eredetileg Erzsébet nővérét, Ilonát szánták az uralkodónak, azonban a legújabb kutatások szerint nem volt ez előre eldöntve […] Nagyon kevés volt a korban és rangban is Ferenc Józsefhez illő lány. Szóba került többek között József nádor lánya, Erzsébet is, azonban az udvari politika inkább Németországgal akarta szorosabbra fűzni a viszonyt, nem a Magyarországot jelképező József nádorral. Ahogy fogytak a jelöltek, úgy terelődött a figyelem Ferenc József unokatestvéreire, a Wittelsbach lányokra

– fogalmazott Faludi Ildikó muzeológus, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum munkatársa a hozzánk eljuttatott közleményben.

Hozzátette:

Első látásra szerelem volt Ferenc József részéről. Gyakorlatilag azonnal a leendő jegyeseként tekintett Sissire. A lány két héttel később úgy tért haza, hogy hivatalosan is megtörtént az eljegyzés. Az esküvőig még háromszor találkoztak egymással a szerelmesek, majd 1854. április 20-án Sissi elindult Münchenből Bécsbe, hogy feleségül menjen Ferenc Józsefhez.

Álmatlan esküvő

Ekkor a fiatal császár 24. életévét töltötte, újdonsült felesége pedig épp csak 16 volt. A szigorú, udvari etikettől idegenkedő Erzsébet királyné számára kemény megpróbáltatás volt az esküvő. A ceremóniára rendhagyó módon az esti órákban került sor.

Ezt követően díszvacsorát ültek, ahol a vendégeket kellett fogadják.

A ceremónia végeztével az ifjú pár a bécsi népünnepélyre is kilátogatott, ahol nyitott kocsiról üdvözölték a vendégeket. Sissi esküvői ruháját megörökíti többek közt két Madame Tussauds-produkció is – egyik Budapesten, a másik értelemszerűen Bécsben.

Az esküvő igazi kihívás volt az újdonsült királynénak, ami a nászúttal sem oldódott fel. Noha a pár szerelemből házasodott, Ferenc József uralkodói kötelességei megakadályozták a kellemes, közös időtöltést.

Nászútjuk alatt is minden hajnalban vissza kellett utazzon Bécsbe az ország ügyeit intézni.

Különleges személyiségének és erős karakterének hála Erzsébet királyné Európa egyik legismertebb nőalakja lett. Számos fontos döntésnél volt jelen, egyesek az 1867-es kiegyezésben is nagy szerepet tulajdonítanak neki. Könyvek és filmes alkotások egyaránt őrzik emlékét, akár a 2021-ben megjelent Sissi című televíziós sorozat.

Rovatok