Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos összegért talált gazdára az egy évszázada „eltűnt” Gustav Klimt-festmény

2024. április 25., csütörtök 07:57 | aznap frissítve

Elárvereztek egy 100 éve elveszettnek hitt Gustav Klimt-festményt. Az aukció után is sok kérdés maradt megválaszolatlanul a festménnyel kapcsolatban, viták folynak arról, hogy kit ábrázol a portré, valamint, hogy mi történt a festménnyel a náci korszakban.

Gustav Klimt osztrák művész 100 éve elveszettnek hitt festményét elárverezték Bécsben. A befejezetlen mű, a Fraulein Lieser portréja – Portrait of Fraulein Lieser – 30 millió eurót (csaknem 12 milliárd forintot) ért.

A képet egy zsidó iparoscsalád rendelte meg 1917-ben, egy évvel Klimt halála előtt. A festménnyel kapcsolatban azonban számos megválaszolatlan kérdés maradt, és viták folynak arról, ki is a portrén szereplő nő, valamint, hogy mi történt a festménnyel a náci korszakban.

Úgy vélik, a kép Adolf vagy Justus Lieser – EGY GAZDAG ZSIDÓ IPAROSCSALÁDBÓL SZÁRMAZÓ TESTVÉRpár – egyik lányát ábrázolja.

Tobias Natter és Alfred Weidinger művészettörténészek szerint a festmény Margarethe Constance Liesert, Adolf Lieser lányát ábrázolja. A műtárgyat árverésre bocsátó bécsi im Kinsky aukciósház szerint azonban a festmény Justus Lieser és felesége, Henriette két lányának egyikét is ábrázolhatja.

Henriette, akit Lilly néven ismertek, a modern művészet mecénása volt. A nácik deportálták, és a holokauszt idején az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg. Lányai, Helene és Annie, túlélték a második világháborút.

Sok a megválaszolatlan kérdés

Az aukciósház közleményében azt írta, hogy a festmény 1925 utáni pontos sorsa „nem világos”. „Annyit lehet tudni, hogy az 1960-as években szerezte meg a feladó jogelődje, és három egymást követő öröklés útján került a jelenlegi tulajdonoshoz.”

A jelenlegi osztrák tulajdonosok kilétét nem hozták nyilvánosságra. A festményt a tulajdonosok, valamint Adolf és Henriette Lieser jogutódai nevében adták el a washingtoni elvek – egy nemzetközi megállapodás, amelynek célja, hogy a nácik által elrabolt műkincseket visszaadják azoknak a leszármazottainak, akiktől a darabokat elvették – alapján. Ernst Ploil az im Kinsky aukciósháztól a BBC-nek nyilatkozva elmondta: „A washingtoni elveknek megfelelően megállapodást kötöttünk az egész családdal.” Az im Kinsky a megállapodást „igazságos és méltányos megoldásnak” nevezte.

Erika Jakubovits, az Osztrák Zsidó Hitközség elnökségének ügyvezető igazgatója azonban azt mondta, hogy még mindig „sok a megválaszolatlan kérdés”. Azt kérte, hogy az ügyet „egy független fél” vizsgálja ki. „A műkincsek visszaszolgáltatása nagyon érzékeny kérdés, minden kutatást pontosan és részletesen kell elvégezni, és az eredménynek érthetőnek és átláthatónak kell lennie” – mondta az igazgató. „Biztosítani kell, hogy a jövőbeni magánrestitúciókra is legyen egy korszerű eljárás.”

Klimt művei a múltban hatalmas összegeket értek el árveréseken. Lady with a Fan című műve 2023 júniusában 85,3 millió fontért kelt el a Sotheby's árverésén, ami a valaha árverésen eladott legértékesebb műalkotás Európában.

(Borítókép: Michael Kovacek aukcióvezető eladja a Lieser kisasszony portréja című Gustav Klimt-festményt 30 000 000 euróért a 2024. április 24-i árverésen, Bécsben. Fotó: Alex Halda / AFP)

Rovatok