Index Vakbarát Hírportál

Elköltözhet a Mona Lisa

2024. április 28., vasárnap 10:22

Túl sokan érdeklődnek a festmény iránt, ez pedig már a látogatás élményét is rontja, így könnyen lehet, hogy költözni kényszerül Da Vinci mesterműve, a Mona Lisa.

A Mona Lisa, a világ leghíresebb portréja saját termet kaphat a Louvre-ban. Egy ilyen lépés jobb élményt nyújtana a látogatóknak, akik közül sokan csak a híres festmény miatt látogatnak el a múzeumba – mondta Laurence des Cars a France Inter televíziónak a The Guardian cikke szerint.

Laurence des Cars elmondása szerint számukra mindig frusztráló, ha nem a lehető legjobb fogadtatásban részesítik a látogatókat, és ez a Mona Lisa esetében is így van. Hozzátette, hogy a Louvre a kulturális minisztériummal is folyamatosan kapcsolatban van a lehetséges megoldások miatt.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a látogatók 80 százaléka, vagyis naponta nagyjából 20 ezer ember dacol a tömeggel, hogy megpillantsa a Mona Lisa rejtélyes mosolyát, és gyakran készítenek szelfiket a festmény előtt.

A Mona Lisa a Louvre dísztermében, a Salle des État-ban, a múzeum legnagyobb helyiségében lóg, de Leonardo da Vinci remekműve nincs ott egyedül.

A Mona Lisát januárban két környezetvédelmi tüntető vette célba, akik „egészséges és fenntartható élelmiszereket” követelve levest dobáltak a képmásra. A festmény, amely golyóálló üveg mögött van, nem sérült meg.

Rovatok