Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a legendás brit zenész, Richard Tandy

2024. május 2., csütörtök 15:19

76 éves korában elhunyt Richard Tandy, az Electric Light Orchestra (ELO) billentyűse. A hírt a birminghami rockegyüttes alapítója, Jeff Lynne osztotta meg.

Lynne figyelemre méltó zenészként jellemezte az elhunytat. Richard Tandynek tulajdonították, hogy segített kialakítani a zenekar hangzását, amely olyan slágerekkel vált ismertté, mint a Mr Blue Sky és a Last Train to London.

Nagy szomorúsággal osztom meg a hírt, hogy elhunyt régi munkatársam és kedves barátom, Richard Tandy. Figyelemre méltó zenész és barát volt, és egy életen át őrzöm az együtt töltött emlékeket

– írta Lynne a közösségi médiában.

Tandy Birminghamben született, és hivatalosan az együttes első albumának 1972-es megjelenése után csatlakozott az ELO-hoz. Kezdetben basszusgitáron játszott, de Roy Wood távozása után ő lett a billentyűs – írta a BBC.

Játszott szintetizátoron, elektromos zongorán, klavinetten és zongorán is, miközben a hangját is kölcsönözte az 1977-es Mr Blue Sky című lemezhez.

Többször is összeálltak

Tandy a zenekar alaptagja volt Lynne és Bev Bevan dobos mellett, egészen 1986-os feloszlásukig. Amikor Lynne 2014-ben Jeff Lynne's ELO néven újraalakította a zenekart, Tandy ismét csatlakozott hozzájuk.

A zenekarral együtt 2017-ben bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, és Lynne multiinstrumentalistájaként, társ-zeneszerzőjeként és értékes zenei partnereként hivatkoztak rá.

Bev Bevan, az ELO dobosa szerint a néhai zenész elképesztő zongorista volt, és nem létezett olyan billentyűzet, amin ne tudott volna játszani. Csendes emberként jellemezte Tandyt, aki nem volt showman, de kulcsszerepet játszott az ELO zenéjének megteremtésében.

Rovatok