Három inspiráló nő lesz az MBH Bank Gourmet Fesztivál nagykövete 2024. május 24–26. között a Millenárison. A szervezők azt szeretnék ezzel is hangsúlyozni, hogy a nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában. A „sétáló országkóstolón” ezúttal is kiváló budapesti és vidéki éttermek, cukrászdák, pékségek és – a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig – változatos italfelhozatal szerepelnek majd mintegy száz kiállító kínálatában.
Már megszokhattuk, hogy az egyik legkedveltebb hazai gasztroeseményen mindig más-más téma kerül terítékre. Korábban ikonikus ételeken, majd egy-egy alapanyagon volt a hangsúly, később a hagyomány, a magyar konyha öröksége, tavaly pedig az új generáció egyre fokozódó szerepe került középpontba.
A 2024-es Gourmet Fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka, Ormós Gabriella és Ötvös Zsuzsanna személyében. Bár a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, mindhármuk szakmai útja és sikere inspiráló és példaértékű
– mondta Nemes Richárd, a Gourmet Fesztivál fő szervezője a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján. – A nagyköveteink mellett természetesen igyekszünk bemutatni a hazai gasztronómia számos további női szereplőjét is a fesztiválon. A »női energiákat« erősíti majd Stahl Judit és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is.”
Fekete Zsóka, mint mondta, gumicsizmás munkát választott.
Úgy volt, hogy veszünk néhány állatot, de mondta a gazda, hogy valószínűleg vemhesek. Egy héten belül több mint ötven mangalicánk lett
– mesélte a kezdetekről, hozzátéve, hogy eredetileg zöldséget akart termeszteni a családi földeken, de aztán húsra váltott. Mint elmondta, nem volt könnyű beletanulni a tenyésztésbe, feldolgozásba és értékesítésbe, de mára az egész családját bevonta a vállalkozásba. A gazdasága mostanra közel négyszáz szőke mangalicát számlál. A vállalkozás 2012-ben indult, egy évvel később már díjakkal ismerték el Zsóka magas minőségű kisüzemi prémiumtermékeit.
A szalonna mellett Ormós Gabriella képviseli a nagykövetek közül a másik magyar „alapélelmiszert”, a kenyeret.
Őt a kommunikációs szakmától vitte el a kovász bűvölete, pedig először esze ágában sem volt pékséget nyitni. „Lett egy hobbim, amivel egyre több időt töltöttem, és azt éreztem, hogy megszületett bennem egy döntés” – mesélte Gabriella, akinek azóta a legfontosabb küldetése, hogy minél több embert megtanítson finom és egészséges kenyeret sütni. Tavaly a pop-up pékségét cserélte állandóra, ő a Jenői Pékség és egyben a Kovászlabor közösség alapítója.
A nők a gasztronómiában egyébként valószínűleg fizikai okokból szorultak kicsit hátrébb, hiszen dagasztani is nehéz fizikai munka, ám a női energiák mindig is ott maradtak a konyhában, a táplálás ősi parancsa ott van a közösségteremtő nőkben, az otthon tüzének őrzőiben.
A harmadik nagykövet, Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként vált gasztrobloggerré, majd cukrásszá. Az elmúlt tíz évben több neves fine dining étteremben dolgozott, jelenleg a Laurel Budapest cukrász- és társséfje.
Az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktoráltam, és emellett kezdtem el blogot írni
– emlékezett vissza Zsuzsanna. Akkoriban nagyon sok időt töltött könyvtárakban, de hiányzott neki, hogy két kézzel alkosson. A nagy vízválasztó néhány szilikon bonbonforma volt, amit vásárolt. „Ajándékba készítettem velük bonbonokat, ami hatalmas élmény volt” – mesélte. Innen ívelt az út a Michelin-kalauz által ajánlott Laurel Budapestig.
A Gourmet Fesztivált már második éve támogatja az MBH Bank, amely egyébként számos ügyfelét látja vendégül a rendezvényen.
A hazai vállalkozások és kiemelten a női vállalkozók támogatása szívügyünk, így reméljük, hogy az idei fesztivál nemcsak fontos találkozási lehetőség lesz sokak számára, hanem inspirációt is nyújt, és új recepteket ismerhetünk meg a gasztronómiában és a vállalkozásban is
– emelte ki Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.
A Samsung támogatásával létrejött Gourmet Akadémia színpadának zárónapja idén különleges gasztrokulturális élményt tartogat. A Flódni című előadás „alapanyagait” két összetevő adja: egyrészt Stahl Judit gasztronómiai szakértelme, másrészt neves színészek improvizációs talentuma, a produktum pedig mindig egyedi és megismételhetetlen.
A recept egyszerű: elegyítik a színházi rögtönzést, a gasztronómia kultúrtitkait és a hajdani zsidó Budapest történeteit.
Aztán az improvizációs műfaj négy kiváló színésze – Jordán Adél, Stefanovics Angéla, Kálloy Molnár Péter és Szabó Győző tálalja a nézőknek Stahl Judit főztjét.
A Gourmet Akadémia színpada emellett számos további programmal készül idén is. A Gourmet Akadémia legtöbb programja és kóstolója ingyenes, a workshopokra jelképes részvételi díj mellett érdemes előre regisztrálni a fesztivál honlapján.
Az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál vasárnapja – gyereknap lévén – a fiatal korosztály és a kisgyermekes családok számára is tartogat meglepetéseket. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a Gourmet-ra, de lesznek ajándékédességek és gyerekworkshopok is. A családosan érkezőket kilenc népszerű cukrászda várja robbanócukros minimacaronnal és más ajándék-desszertkülönlegességekkel.
Összeállt a fesztiválon kiállító több mint 50 étterem és cukrászda teljes menüje is. Új kiállító a vidéki éttermek közül az őriszentpéteri Pajta étterem, az Iszkor – Mályinka és a debreceni Next Bistro. Idén számos pénztárcabarát étel is szerepel a kínálatban, amelyeket legfeljebb 2500 Ft-os áron vásárolhatnak meg a látogatók.
(Borítókép: Gourmet Fesztivál)