Index Vakbarát Hírportál

Mi már tudjuk a boldog élet titkát, most el is áruljuk

2024. május 14., kedd 16:04

Célorientált időgazdálkodás a mindennapokban az alcíme Erdélyi Boróka könyvének, és végigolvasva kijelenthetjük, hogy valóban nagy segítség lehet mindazok számára, akiknek gondjuk van a határidők betartásával, a hatékonysággal és a vágyaik megvalósításával. Az Élet, cél, idő című kötet a segítő könyvek egyik leghasznosabbika.

Kemény szembesítés a könyv, mert olvasva a fejezeteket, ki kell mondanunk magunknak, ha lusták vagyunk, ha céltalanul folynak az óráink, ha nem tartunk semerre. Kínos, mi több, nyomasztó felismerések ezek, kiváltképp, ha elhisszük a szerzőnek − aki eredeti szakmája szerint mérnök, ma pedig már időgazdálkodás- és hatékonyság szakértő −, hogy a célok kitűzése és azok hatékony módon való elérése az értékes, elégedett, mondhatni boldog élet alapköve.

Az álmaink adják a célokat

Lehet, hogy valaki nem ebben látja a boldogságát? Természetesen. De abban talán nehéz vitatkozni az íróval, hogy mindenki vágyik valamire. Ez lehet egy jó állás, egy sporteredmény, egy klassz kocsi, balatoni nyaraló, de akár ennél triviálisabb dolgok is, például hogy szeressen bejárni a munkahelyére, nyerjen egyszer römiben, hogy jó szülő legyen, segítőkész barát és sorolhatnánk a végtelenségig. Ezt a „valamit” azonosíthatjuk álomként is. Erdélyi Boróka így fogalmaz:

Az álmodozás roppant demokratikus képződmény, mindenki számára adott.

És valóban. Ha azt kérdezzük valakitől, van-e valami álmod, egészen biztos, hogy igennel felel. A szakértő pedig ezeket az álmokat helyezi a célállítás fókuszába, megtoldva azzal, hogy a vágyaink mögött legyen válaszunk a „miért” kérdésére is. Máskülönben könnyen összekeverhetjük a bakancslistát a célokkal.

A könyv fejezetei azt járják körül, milyen lépéseket kell megtennünk, hogy az álmainkat el is érjük.

Teszi ezt méghozzá úgy, hogy semmi lila maszlag nincs körülötte. Nem kell gyertyát gyújtva, hangtálat simogatva, kristályt bámulva mantráznunk, hova szeretnénk eljutni.

Készítsünk akciótervet!

Nem, ennél sokkal kellemetlenebb az ügy: tennünk kell az álmainkért! Méghozzá minden egyes nap. Mert az álmok cselekvés nélkül az álmodozás szintjén maradnak, ami pedig nemhogy nem lendít az életünkön, egyenesen megkeseríti. De mielőtt bezárnák ezt az ismertetőt, és ki sem nyitnák az említett könyvet, meg kell mondjam, a szerző olyan szépen végigvezeti olvasóit – vagyis azokat, akik érzik, hogy valami nem stimmel az időbeosztásukkal, de mégis el akarják érni a céljaikat – azon az úton, ami a célhoz elvezethet, hogy szinte idegesek leszünk, mikor lehet már nekikezdeni. Annyira lelkesítő és olyan könnyűnek tűnik az egész.

Nos, nem az. Éppen azonnal bele is foghatunk, már csak azért is, mert a szakértő abból sem csinál titkot, hogy ez a folyamat hosszú, nagyon sok gondolkodást és körültekintést igényel,

és alighanem több vázlatot is ki fogunk dobni − merthogy bizony le kell írni! −, mire elkészül a tökéletes akcióterv.

Vagy mondjuk inkább úgy, az aktuálisan tökéletes, hiszen azt időről időre felül kell vizsgálnunk. De semmi pánik, megkapunk hozzá mindenféle segédletet.

Ahogy haladunk előre a könyvben, megismerkedünk olyan kifejezések mibenlétével, mint a

Ne szakítsuk meg a láncot!

Erdélyi Boróka nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megtanít minket a jó életre. Nem, ezt nem ő mondja, ő „mindössze” azt állítja:

Céljaink az életünk nagy rendezői.

Hiszen, ha álmaink, vágyaink = céljaink mentén szervezzük a napjainkat, akkor helyükre kerülnek az igenek és a nemek, megtanulunk priorizálni, legyőzni a halogatás démonát, és nem mentegetőzünk magunk előtt is azzal, hogy várjuk az ihletet. Mert arra semmi szükség. A lényeg abban van, hogy ha elkezdtük a cselekvést, ne szakítsuk meg a láncot. Tegyünk érte minden nap!

Azért persze ne legyenek illúzióink, nem egy csapásra változik meg az életünk,

de ha tudatosan haladunk a célunk felé, a „mérföldkövek” mentén a „miértjeink” motivációjával, akkor lehetetlen, hogy a siker kitérjen az utunkból.

A könyv tele van feladatokkal, ábrákkal, jópofa illusztrációkkal, amelyek mind segítik a leírtak könnyebb befogadását. Meg kell mondanunk azonban, hogy bizonyos pontokon nagyon nehezíti az olvasást a sárga lapokon fehér betűk, illetve a fehér lapokon sárga betűk használata, még lámpafénynél is, de a könyv jelentős részét klasszikus formában nyomtatták. 

Aki szeretné megtanulni a célok, az időbeosztás és a hatékonyság helyes egyensúlyát, az készítsen maga mellé ceruzát az aláhúzásokhoz, post itet a jelölésekhez, és noteszt a jegyzeteléshez. Aztán jöhet egy tudatosabb, boldogabb élet. De azért néha engedjék meg maguknak a láblógatást is!

Erdélyi Boróka: Élet, cél, idő
Libertine, 2023
344 oldal

(Borítókép: Fekete Tímea / Index)

Rovatok