Index Vakbarát Hírportál

Lefestették Ausztrália leggazdagabb nőjét, kiállították, és kitört a botrány

2024. május 17., péntek 06:21

Megfestették Ausztrália leggazdagabb nőjét, de a kiállított portré nem tetszik neki, ezért eltávolíttatná a képet az Ausztrál Nemzeti Galériából. A művészet azonban nem kívánságműsor.

Ausztrália leggazdagabb nője, Gina Rinehart követeli, hogy az Ausztrál Nemzeti Galéria távolítson el egy róla készült nem túl hízelgő portrét a kiállításáról –írja a Sky News

A portré, amelyen a bányászatból meggazdagodott milliomosnő látható „dupla állal”, Vincent Namatjira díjnyertes művész alkotása. A kép más jelentős személyiségek, például Károly király, II. Erzsébet királynő és Julia Gillard volt ausztrál miniszterelnök portréi mellett szerepel az Ausztrália színesben című kiállítás részeként.

Namatjira az eltávolítási kérelem hírére – Rinehart nyilvánosan még nem beszélt erről – azt mondta, ő „úgy festi le a világot, ahogyan ő látja azt”. 

A Nemzeti Galéria szóvivője az ABC News beszámolója szerint úgy kommentálta az esetet, miszerint „üdvözli, hogy a nyilvánosság párbeszédet folytat a gyűjteményükről és a kiállításaikról. A műről azt mondták, hogy „Namatjira úr híres a szikár szellemességgel teli festményeiről”, és „az ausztrál identitás ünnepelt portréfestője és szatirikus krónikása”.

Olyanokat fest meg, akik hatással vannak rá

Vincent Namatjira azt mondta, hogy az embereknek nem kell szeretniük a festményeit, de reméli, hogy időt szánnak arra, hogy megnézzék és elgondolkodjanak azon, vajon „miért festette meg ez az őslakos fickó ezeket a hatalmas embereket? Mit akar ezzel mondani?” – kommentálta az esetet. 

Olyan embereket festek, akik gazdagok, befolyásosak vagy jelentősek – olyan embereket, akik hatással voltak erre az országra és személyesen rám, akár közvetlenül, akár közvetve, akár jó dologgal, akár rosszal

 – mondta. 

Lisa Slade, a Dél-Ausztráliai Művészeti Galéria művészeti programokért felelős igazgatóhelyettese – a mű idén év elejéig itt volt látható – elmondta: úgy sejti, Rinehart személyesen nem is látta a kiállítást. Hozzátette még, hogy a portréfestészet nem fotóművészet, hanem a kifejezés művészete, az identitás, az egyéniség érzékeltetésének és megteremtésének művészete.

Rovatok