Index Vakbarát Hírportál

Nem csillapodnak a kedélyek egy elmaradt bemutató miatt

2024. május 19., vasárnap 13:39

Az üzengetés egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor is a Vígszínházhoz tartozó Pesti Színház elállt attól, hogy bemutassa Székely Csaba egyik darabját: a drámaíró szerint ennek a gyávaság volt az oka, a színház viszont azt állította, hogy nem készült el időben a művel. A vita most újra lángra lobbant.

„Botrány a Vígszínházban – Székely Csaba durván nekiment az igazgatónak: »Hazugságokat állít rólam Rudolf Péter!« Székely Csaba nem tudta magában tartani az ellenérzéseit Rudolf Péterrel és a Vígszínház vezetésével kapcsolatban” – írja a Blikk, amely összeszedte azokat a megszólalásokat, amelyek Székely Csaba Kalandfilm – magyar történelmi alámerülés című, be nem mutatott darabjáról szólnak.

Ezek szerint a darabot 2023 őszén tűzték volna műsorra, de a színház elállt a premiertől, és visszamondta a társadalmi megosztottságról szóló színművet. Ennek oka állításuk szerint az volt, hogy a darab nem készült el időben.

„A szövegkönyv első változatának leadási határideje május 1-je volt. Május 9-én volt az olvasópróba, amelyen a színművészek nem tudták a színházi szokásoknak megfelelően a darabot végigolvasni, ugyanis a szövegkönyv nem készült el, csupán az első felvonás szövegkönyvének első tervezete” – közölte a színház.

Székely Csaba drámaíró gyávaságnak nevezte, amiért a fontos üzenetet hordozó darabjától elállt a Vígszínház, most pedig a szinhaz.net-nek adott adott interjúban megjegyezte: szerinte a félelem az egyik oka annak, hogy ilyen kevés szókimondó kortárs darab van ma Magyarországon. A színházigazgatót sem kímélte:

Rudolf Pétert egész életemben tiszteltem, tehetséges színésznek tartom, éppen ezért az volt bennem, hogy szeretnék adni valamit neki, amitől szeretni fogják a színházát, új közönséget tud bevonzani, és olyan kritikai visszhangot kelt, amilyen eddig még nem volt. Ez a gesztus végül is nem valósulhatott meg. Az, hogy teljesen ingyen végigdolgozol rabszolgatempóban három hónapot, majd kirúgnak egy hivatalos ügyvédi levéllel, és meg sem beszélik veled, hogy miért, szerintem egyáltalán nem elegáns, így nem lehet bánni egy emberrel, ezt nem lenne szabad

– mondta Székely Csaba, és utalt a HVG idén áprilisban készült podcastjára, amelyben szerinte Rudolf hazudott róla, amikor arról beszélt, sokszor előfordult már korábban, hogy nem fejezte be időben a darabot, ezért elmaradt a bemutató. Szerinte ilyen sosem történt. 

Székely Csaba szerint Rudolf Péter hazugságot állít

„Azt mondta, én azelőtt írtam ki a Facebookra, hogy ez az előadás nem fog megvalósulni, mielőtt ő úgy dönthetett volna, hogy esetleg elhalasztja. Az az igazság ezzel szemben, hogy én csak azután tettem ki ezt a posztot a Facebookra, miután a színház ügyvédeitől megkaptam a hivatalos leveleket, hogy nem lesz előadás. Hazugság, amiket állít, és nem értem, hogy miért tesz ilyet. Mi a humanizmus szellemében dolgozunk, az emberiességet terjesztjük a világban, ez az egyik feladatunk, és ha valaki ez ellen vét, nem biztos, hogy alkalmas a színházvezetői posztra” – mondta Székely Csaba, aki ezt a gyávaságot jellemzőnek tartja a mai színházi életben.

Az említett podcast fizetős részében Rudolf Péter hosszasan beszél arról, hogy milyen színházat szeretne létrehozni, milyen értékekkel, elmondja például, hogy nem szereti a színházban a direkt politizálást. Székely Csabával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy nem akart ebbe belebonyolódni, mert nagyon snassznak tartja az egész történetet. Kerestük az ügyben Rudolf Pétert, de a Vígszínház igazgatója azt mondta, hogy nem szeretne nyilatkozni.

(Borítókép: Rudolf Péter és Székely Csaba. Fotó: Huszti István, Németh Kata / Index)

Rovatok