Index Vakbarát Hírportál

Van egy ország, ahol pénzbírsággal büntetik a szólásszabadságot

2024. május 25., szombat 19:39

Salman Rushdie író a napokban páros lábbal szállt bele Giorgia Meloni olasz miniszterelnökbe. A sikerszerző olasz kollégája, Roberto Saviano mellett állt ki, akit a kormány ezer euró megfizetésére kötelezett, mert az olasz televízióban csúnya szóval illette Olaszország vezetőjét és Matteo Salvinit, a Liga jobboldali párt vezetőjét.

„Olvastam Roberto Saviano történetéről és a Giorgia Melonival folytatott vitájáról. A politikusoknak szerintem vastagabb bőrt kellene növeszteniük. Azt tanácsolnám ennek a hölgynek, hogy kevésbé legyen gyerekes, és nőjön fel.”

Ezt Salman Rushdie író nyilatkozta a La Repubblica olasz lapnak a Torinói Könyvvásáron, amelyen bemutatták a Kés című memoárját. A könyvben az ellene elkövetett merényletkísérlet szörnyű tapasztalatait osztja meg az olvasóival. 

Fattyúnak nevezte a tévében

Rushdie arra a történetre reagált, amikor olasz kollégáját, az író Roberto Savianót tavaly októberben „szimbolikus” ezer euróra büntették, amiért az olasz miniszterelnököt, Giorgia Melonit és szövetségesét, a korábbi migránsellenes olasz belügyminisztert, Matteo Salvinit fattyúnak nevezte az olasz tévében, miután egy kislány meghalt egy sikertelen tengeri mentésben a Földközi-tengeren. 

Az olasz miniszterelnök ezt nem hagyta annyiban, és beperelte az írót, azért is, mert Salvinit egy másik alkalommal az alvilág miniszterének nevezte.

Személyes kockázatomra, de azt kell hogy mondjam, a politikusoknak egy kicsit vastagabb bőrt kellene növeszteniük, mert manapság a hatalmuk és a tekintélyük is nagyobb. Az emberek amúgy is beszélnek róluk. Szerintem azt is kezelniük kell, ha olyan csúnya szóval illetik őket, mint amit Roberto használt. Szóval azt tanácsolnám ennek a hölgynek, hogy legyen kevésbé gyerekes, és nőjön fel

– fogalmazott Rushdie.

Barátjának tartotta, mégis megtámadták

Salman Rushdie-t más témában is kérdezték a helyi újságírók, így a jelenleg zajló háborúkról szintén kifejtette a véleményét. „Az ukrajnai háborúban van egy orosz vezető, aki azt mondja, hogy az ukránok nácik, az ukránok pedig az ellenkezőjét. A Közel-Keleten pedig két ellentétes erő harcol egy földterületért. Miközben a békéért kellene küzdeni, különben ez a rémálom a végtelenségig fog tartani.”

Az indiai–brit szerzőt 2022. augusztus 12-én egy iszlám fundamentalista, a kaliforniai születésű Hadi Matar próbálta megölni egy késsel. A férfi három évtizeddel azután támadta meg az írót, hogy a Sátáni versek című könyve miatt Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruholláh Homeini fatvát adott ki Rushdie-ra. Akkoriban bőven akadtak, akik nem sajnálták emiatt, ám a két évvel ezelőtti merényletet már mindenki elítélte.

Rushdie számára mégsem a muszlimok támadása fájt a legjobban, hanem az értelmiségé.

Sok írót a barátomnak tartottam, és mégis megtámadtak. Szerencsére nem vagyok haragtartó, még akkor sem, ha mindenre emlékszem.

Az írók nem tehetnek mást, csak írnak, vélekedett. Hozzátette: ő csak írni tud, mert se nem táncos, sem pedig futballsztár. Ám neki is erőt kellett vennie magán, hogy újra dolgozni tudjon. „Megkérdeztem magamtól, hogy képes leszek-e rá, majd eltelt hat hónap, és visszatértem az íráshoz. Leültem az asztalomhoz, felvettem a tempót, rutinná vált, és újra elkezdtem csinálni.”

Rovatok