Index Vakbarát Hírportál

Megrendült az ország, ezrek búcsúznak Tompos Kátyától

2024. május 31., péntek 11:28

Barátok, kollégák és ismerősök megrendülten búcsúznak a 41 éves korában meghalt Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színművésztől.

A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is, hogy Tompos Kátyát a Centrál Színház saját halottjának tekinti.

Tompos Kátya halálhíre után a Facebookot megszámlálhatatlanul sok megrendült poszt árasztotta el.

Hrutka Róbert ezt írta Tompos Kátya halálára: „Csak állok elveszve, mint egy kihalt megállóban, és te észrevétlen felszálltál arra a bizonyos holdjáratra. Soha nem volt ilyen hangos a csend. Köszönöm, hogy a barátod lehettem!”

Juhász Anna így búcsúzott a színművésztől. „Édes, drága, csillogó Kátya! Szavak nincsenek. De, mégis: Veled a világ egy szebb hely volt. A hangod. A szépséged, tehetséged, erőd, finomságod, humorod. Aki Te voltál, Te vagy. Köszönöm, hogy januárban még együtt voltunk.”

Alföldi Róbert, igazán megható sorokat írt. 

KÁTYENKA – mindig így hívtalak, most sem máshogy...próbálok itt szép, méltó nekrológot írni Rólad, de az úristennek sem megy... annyi minden lesz újra valóságos a múltból, és annyira kevés mégis ahhoz, ami történt. Minden semmi ahhoz képest, hogy meghaltál, édesem. (...) Hullámokban tör rám a fájdalom. Hullámokban tör rám a sírás... nem értem én ezt a világot... itt valami nem stimmel...nézek ki az ablakon. Ömlik az eső. Az angyalok nem sírnak. Zokognak.

Lackfi János személyes történetét osztotta meg a színésznőről, amelyet így zárt: „Abban viszont biztos vagyok, hogy ez a hang nem hallgathat el, most is cseng. Mondjuk naivan, a felhők felett. De akárhol is, én hallom. Ég veled, Kátya, köszönjük az élményeket, a sok-sok beszántott színpadot, a lényedet!”

Takács Nikolas „Mikikéd” aláírással búcsúzik „Icukájától”: „Mindenki nagy szeretettel gondol rád! Még olyan ember is megkönnyez, aki nem ismert, MI, többiek, a szerencsésebbek, pedig a könnyek mellett, visszaemlékezhetünk minden egyes pillanatra, amit veled tölthettünk.”

Czutor Zoltán az egykori partnerhez szól: „Hibátlanul énekeltél és beszéltél, felfoghatatlanul gyorsan tanultál és igazságtalanul hamar továbbléptél egy másik világba. Az örök világosság fényeskedjék drága lelkednek!”

A Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház, a Madách Színház, az Operaház, a Vígszínház és az egri Gárdonyi Géza Színház megdöbbenéssel olvasta a hírt, míg a MÜPA így emlékezik:

„Sok csodálatos pillanatot köszönhettünk neki, ragyogott a Müpa színpadán, csodálatos hangjával a szívünkig hatott. Emlékét örökké megőrizzük. Nyugodj békében, Kátya.”

A József Attila Színház társulata fájó szívvel búcsúzik egykori tagjától, Tompos Kátyától. Mint írják, „Kátya a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után csatlakozott színházunkhoz, 2005 és 2007 között láthatta a közönség a József Attila Színház színpadán. Hosszú ideje kitartóan küzdött betegségével, amiben a művészvilág is rendkívüli összefogással próbálta segíteni. Emlékét szeretettel őrizzük!”

Rónai Egon azt írta, hogy a csónak elindult a végtelenbe. „De nem volt magányos. Százezrek támogatása, szeretete kísérte az utolsó hetekben. Jó utat, Kátya!”

„Te Szép lány, te angyalka voltál, s lettél”

Grecsó Krisztián így búcsúzott Tompos Kátyától a közösségi médiában. „Az ezer darut nagyon köszönöm és valamikor szívesen elviszem, de csak kölcsönbe. Úgy gondolom, az igazán a te ajándékod és neked lett szánva.” Ezt írta az utolsó előtti levelében, meg még sok mindent az öngyűlöletről, fájdalomról, jóakaratról.

»Kicsit csíp«, hogy szerettük ezt a közös dalt, még főcímzene is lett belőle, nagy álom volt a következő lemez, hogy megírjuk Hrutka Robival, és nagy álom marad, mert a Holdjárat beteljesített valamit, amivel majdnem lehetetlen megbékélni, hogy miért kellett ennek így lennie, hogy a legragyogóbb tehetségnek ennyi jusson az életből. Drága, Kátya, az origamidaruk itt várnak, még látjuk egymást.

Gubik Petra színművész szintén megrendülten fogadta a hírt. „Nem is lehet ilyen posztokat megírni…” Tóth Vera pedig az alábbi megható posztjában ezt írja:

Kátya! Te Szép lány, te angyalka voltál, s lettél. Szeretnék veled még énekelni, úgyhogy majd ha nekem is eljön az időm, keresni foglak. Addig is evezek a magányos csónakban, az élet vizén és igyekszem nélküled, a tehetséged, a melengető szép személyiséged nélkül élni tovább. Itt nem lesz könnyű ez, de neked könnyed, finom átjutásért imádkozom a fényeken túlra, az örökre szépekhez... Keresd meg a Julikát is, kezdjétek el alapítani a zenekart, nemsokára jövök...

ByeAlex így köszönt el Tompos Kátyától: „elhunyt egy fiatal, tehetséges nő. nem ismertem személyesen, mégis megérint a története. nagy tisztelettel gondolok rá. a hozzátartozóknak, barátoknak pedig őszinte részvétemet nyújtom, mert egy ilyen űrt tudom, hogy semmi nem tölthet majd be. az viszont biztos, hogy mindig emlékezni fogunk rá.”

A politikusok is megemlékeztek

Sulyok Tamás köztársasági elnök is megemlékezett Tompos Kátyáról.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán ezt írta: „Sokan hittünk benne, bizakodtunk, hogy a páratlan összefogás, sok ezer ember segítő szándéka elég lehet, hogy meggyógyuljon; engem is sokkolt a tragikus hír, hogy Tompos Kátya ma reggel elhunyt. Egy egyedülálló tehetség, egy különleges jelenség, egy nagyszerű ember volt, halála felfoghatatlan. Osztozom a család és a barátok fájdalmában. Nyugodjon békében!”

(Borítókép: Tompos Kátya Nagyharsányban 2018. augusztus 1-jén. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok