Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a klímaaktivistát, miután megrongált egy Monet-festményt Párizsban

2024. június 3., hétfő 20:22

Az első hírek szerint nem védte üveg azt a Monet-festményt, amit egy klímaaktivista rongált meg a párizsi Musée d’Orsay-ban. Azóta szerencsére kiderült, hogy a Pipacsmező című kép mégis fedve volt, de az elkövetőt így is letartóztatták.

Továbbra sem állnak le a klímaaktivisták a műtárgyak rongálásával, hogy felhívják a figyelmet arra, vesztébe rohan a világ. Azt még senkinek nem sikerült megfejtenie, hogyan kapcsolódik a két dolog egymáshoz, de úgy tűnik, a vandalizmus nem logikai alapon működik.

Most hétvégén egy Monet-festmény, a Pipacsmező esett áldozatául az esztelen sorozatnak, a Musée d’Orsay-ban – írta meg az Artnews.

A mutatványt a Food Response egyik tagja hajtotta végre. A szervezet egy környezetvédelmi aktivistákból és a fenntartható élelmiszer-termelés védelmezőiből álló csoport, akik így reagálnak a mindnyájunkat szorongató klímaválságra. Tagjaik évek óta Európa-szerte akcióznak a múzeumokban.

Az X-re feltöltött videón az látható, amint

az aktivista kopár, vörös, öntapadós papírt ragaszt

Claude Monet Pipacsmező című 1873-as festményére, majd pillanatragasztót ken a tenyerére, és a falhoz tapasztja magát. A vörös anyagra az érvelés ennyi: „ez a rémálomszerű kép vár ránk, ha nem találunk alternatívát a problémákra.”

Sorozatos letartóztatások

A nőt természetesen letartóztatták, akárcsak azokat a szintén a csoporthoz tartozó aktivistákat, akik a múlt hónapban egy Delacroix-festményt vettek célba a Louvre-ban. Áprilisban szintén elkaptak két tagot, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Musée d’Orsay-ban, készítettek elő egy akciót.

Rovatok