Index Vakbarát Hírportál

Tízezer ajándék várja gazdáját, csak egy érvényes diákigazolvány szükséges

2024. június 4., kedd 09:38

A tízezer darab ajándékkötetet középiskolai tanulók, főiskolások és egyetemisták – érvényes diákigazolványuk felmutatásával – 2024. június 3-tól az ország minden Libri könyvesboltjában, valamint az Ünnepi Könyvhét idején (2024. június 13–16.) Budapesten, a Vörösmarty téren, a Libri Könyvesboltok 63-as számú standjánál vehetik át – a készlet erejéig.

A Jelenkor Kiadó 2021-ben készített először olyan, kifejezetten diákoknak szánt válogatáskötetet a Libri Könyvesboltokkal együttműködésben, melyet bevezetésnek szántak a kiadó által gondozott szerzői életművekbe. Mészöly Miklós, Nemes Nagy Ágnes, Nádas Péter és Borbély Szilárd alkotásai után most Térey János válogatott írásaival ismerkedhetnek meg a fiatal olvasók – olvasható a Nyugati tér blogon.

A tízezer darab ajándékkötetet középiskolai tanulók, főiskolások és egyetemisták – érvényes diákigazolványuk felmutatásával – 2024. június 3-tól az ország minden Libri könyvesboltjában, valamint az Ünnepi Könyvhét idején (2024. június 13–16.) Budapesten, a Vörösmarty téren, a Libri Könyvesboltok 63-as számú standjánál vehetik át – a készlet erejéig.

Térey János, az 1970. szeptember 14-én született és 2019. június 3-án elhunyt József Attila- és Babérkoszorú díjjal kitüntetett író, költő, drámaíró, műfordító emléke és életműve előtt tisztelegve a Jelenkor Kiadó és a Libri Könyvesboltok 10 ezer példányban teszi elérhetővé az Árnyékunk útra vált című kötetet.

A szerző korai verseitől a posztumusz megjelent önéletírásáig (Boldogh-ház, Kétmalom utca. Egy cívis vallomásai) válogattak jellegzetes és kiemelkedő műveiből, így rajzolva fel a XXI. századi magyar irodalom jelentős alkotójának pályaívét.

Enyhén sárgásfehér

Térey János halálának ötödik évfordulóján, 2024. június 3-án a budapesti Farkasréti temető 25-ös parcellájában szűk családi körben felavatták a költőnek állított síremléket, melyet Gálhidy Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész készített. A felkérést Harmath Artemisztől, Térey János feleségétől kapta.

A szobrászművész az elkészült alkotásról elmondta, hogy a sírkőnél egy szokatlan arányrendszert alkalmazott, a magassága az engedélyezett maximális mérethez lett igazítva.

Az enyhén sárgásfehér Kanfanar mészkőtömb jobb felső sarkát egyfajta védelmező módon beburkolja János egyik fontos növénye, a felnagyított Gingko biloba-levél. A védelem azonban mégsem sikerül, a sarok szabadon marad. Mindkét elem sérülékenysége, törékenysége és az elhelyezés egyszerre tartós és provizórikus jellege miatt a tervezettség és a sorsszerűség kettősségét is magában hordozza a síremlék.

Gálhidy Péter azzal folytatta, hogy a felirat színe igazodik a levél színéhez, a bronz természetes patináját a vele rokon vörösréz templomtetők kékes-szürkészöld tónusa felé tolta el.

A zöld betűszín pedig áthallásos a Tandori-síremlékkel. A felirat és a szoborelem közti nagy távolság, a szokatlan, átlós kompozíció, az osztott, töredékességbe sűrített tartalom számomra plasztikailag és térszervezésben szintén János verseit idézi.

Térey János 2004-ben, a Tiszatájnak adott interjúban így emlékezett pályája indulására: „Mint a legtöbben, én is a gimnáziumban kezdtem verset írni, abban az időszakban, amikor a francia szimbolisták voltak soron. Később a Nyugat első nemzedékének költészete volt rám döntő hatással, elsősorban Ady és Kosztolányi homlokegyenest ellentétes, de egymást ki nem oltó poétikája. A kortársak közül az univerzális Tandori-líra töltött el (és tölt el) csodálattal.”

Starcz Ákos, az Indexet kiadó médiacsoport igazgatósági tagja az Index.hu Zrt.-től és az Indamedia csoporttól függetlenül működő Libri–Bookline Zrt. igazgatóságának elnöke.

Rovatok