Index Vakbarát Hírportál

Meghalt András Sándor irodalomtörténész

2024. június 5., szerda 10:46

2024. június 5-én, 90 éves korában meghalt András Sándor magyar költő, irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, a Magyar Írószövetség és a Szépírók Társaságának tagja. A József Attila- és Füst Milán-díjas alkotó a hatvanas évek vége óta számos verseskötetet, tanulmányt, esszékötetet és regényt publikált. Halálának hírét a Magyar Írószövetség osztotta meg közösségimédia-oldalán.

A magyar irodalom jeles alakja, András Sándor 1956-ban szerzett magyar irodalom szakos diplomát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

Az 56-os forradalmat követően emigrált, tanulmányait külföldön folytatta. 1961-ben Oxfordban is lediplomázott irodalomból, majd tanult a Müncheni Egyetemen és a Dél-kaliforniai Egyetemen,

ahol 1967-ben doktori fokozatot szerzett német irodalomból. 

Ő maga is oktatott már az egyetemi éveinek végétől. 1965 és 1969 között magyarnyelv- és irodalomtanárként dolgozott a kaliforniai Berkeley-ben, majd 1996-ig a washingtoni Howard Egyetem professzora volt, ahol majd 30 évet töltött.

Nemzetközi életút

A magyar irodalom egyik jelentős alakjaként 1981 és 1996 között az emigráció ismert folyóiratának, az Arkánumnak volt a szerkesztője. Emellett aktív tagja volt a párizsi Magyar Műhely munkaközösségének is.

Élete során számos díjban és elismerésben részesült. Ilyen többek között a József Attila-díj, az Ady Endre-díj, a Szépíró-díj, a Füst Milán-díj vagy a Magyar Érdemrend lovagkeresztje. Élete során több művet, kötetet is kiadott.

Esszéit és tanulmányait elsősorban angolul és németül, míg verseit és szépprózáját főként magyarul írta.

Hazai körökben tagja volt a Szépírók Társaságának és a Magyar Írószövetségnek. Halálának hírét is utóbbi osztotta meg Facebook-oldalán. A művész kilencvenéves volt.

Rovatok