Index Vakbarát Hírportál

Céline Dion olyan erős izomgörcsöktől szenvedett, hogy eltörtek a bordái

2024. június 8., szombat 13:07

Céline Dionnál 2022-ben diagnosztizálták a ritka és gyógyíthatatlan betegséget, a stiff-person-szindrómát, ami miatt fel kellett függesztenie élő fellépéseit. Korábban azt mondta, hogy nehézséget okoz neki a járás, és nem engedi a betegség a hangszálainak, hogy úgy énekeljen, ahogy megszokta. Dion most elmondta, hogy olyan erős izomgörcsöktől szenvedett, hogy eltörtek a bordái.

A diagnózis felállítása óta adott első tévéinterjújában Céline Dion így nyilatkozott: „Egyszer eltörtek a bordáim, mert néha, amikor nagyon súlyos...” Ekkor a műsorvezető megkérdezi tőle: „Olyan erős görcsökkel jár, hogy el is törhet egy borda?” Dion egyetértően bólintott – derült ki az NBC Newsnak adott interjújából, amit a The Guardian szemlézett.

Az énekesnő azt is elmondta, hogy amikor izomgörcsöt tapasztal a torkában, olyan, mintha valaki megfojtaná, mintha valaki megnyomná a gégéjét, és elmagyarázta, hogy csak egy bizonyos magasságban tud beszélni, amíg el nem múlik. Előfordulhat a hasában, a gerincében és a bordáiban is. Amikor a kezében érzi, akkor például olyan, mintha nem tudná kinyitni a tenyerét.

Küzd a felépülésért

A The Guardian cikkéből az is kiderült, hogy egy áprilisban adott interjújában elmondta, hogy hetente ötször vesz részt fiziko- és hangterápián. Bevallotta, hogy kétségbeesett, de azt is megerősítette, hogy dolgozik azon, hogy újra énekelhessen.

Az elején azt kérdeztem magamtól: Miért én? Hogy történt ez? Mit tettem? Ez az én hibám? Az élet nem ad választ. Együtt kell vele élned! Ismeretlen okból van ez a betegségem. Ahogy én látom, két választásom van. Vagy edzek, mint egy sportoló, és keményen dolgozom, vagy kikapcsolok, és vége, otthon maradok, hallgatom a dalaimat, állok a tükröm előtt, és énekelek magamban. Úgy döntöttem, hogy teljes testemmel és lelkemmel, tetőtől talpig egy orvosi csapattal dolgozom. A lehető legjobb akarok lenni. Az a célom, hogy újra lássam az Eiffel-tornyot! (...) Ez az erő bennem van. Tudom, hogy semmi sem fog megállítani

– mondta Dion.

A betegségéről szóló egész estés dokumentumfilm, az I Am: Céline Dion június 25-től lesz látható a Prime Videón. A filmet Irene Taylor rendezte, akit 2009-ben a The Final Inch című filmjéért Oscar-díjra jelöltek.

Rovatok