Index Vakbarát Hírportál

Demeter Szilárd az Indexnek reagált az új kulturális miniszter kinevezésére

2024. június 10., hétfő 16:46

„A feladatom ellátása érdekében az a dolgom, hogy a mindenkori miniszterrel a lehető legjobban együttműködjek. Oly módon, hogy ebből a magyar közgyűjteményi rendszer profitáljon” – mondta az Indexnek Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Hozzátette: így dolgozott együtt Csák Jánossal, és a jövőben Hankó Balázzsal is így tervezi a közös munkát.

Régóta rebesgették, és ma bekövetkezett: Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap este bejelentette lemondását. Közölte, amikor igent mondott a felkérésre, nem úgy tervezte, hogy csak a ciklus feléig látja el a feladatot. De most itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek. Időközben már az is kiderült, hogy Hankó Balázs lesz az utódja.

Stratégiai együttműködésről van szó

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az Indexnek elmondta: a kormányzás logikája szerint nem az ő döntési kompetenciája, hogy ki a miniszter, ezért nem is foglalkozik vele.

„A feladatom ellátása érdekében az a dolgom, hogy a mindenkori miniszterrel a lehető legjobban együttműködjek. Oly módon, hogy ebből a magyar közgyűjteményi rendszer profitáljon” – fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette: így dolgozott együtt Csák Jánossal, és a jövőben Hankó Balázzsal is így tervezi a közös munkát.

Ugyanakkor Csák János miniszter úr az elmúlt két évében azt közvetítette számunkra, hogy a közgyűjteményi rendszer megerősítése kormányzati akarat. Szóval itt stratégiai együttműködésről volt szó.

Demeter Szilárd Hankó Balázs kinevezésére reagálva azt mondta, amennyire ismeri, rendszerlogikailag lát a pályán, vagyis egészben látja a rendszert. Úgy véli, ez nagyon jó tulajdonság egy ilyen típusú minisztériumban, mint a KIM.

„Okos embernek ismertem meg, aki ráadásul többgyermekes családapa, tehát tudja, mi a tét és mi a cél” – tette hozzá.

Hankó Balázs az MTI-nek nyilatkozott a kinevezéséről. Egyebek mellett arról beszélt, hogy a kulturális területen két célt tűzött ki: a nemzeti identitásunk megőrzését és a magyar kulturális élet értékközvetítő szerepének erősítését. Arra törekszik, hogy azokat a személyeket és csoportokat, akik értékeket teremtenek, megbecsüljék, és további alkotásra sarkallják. 

„Feladatom és szándékom, hogy egyszerre lehessen a népi kultúrát vagy az anyanyelv ápolását mindennapjaink részeként megtartani, és a magaskultúra alkotásait is megvédeni. Ez az a magyar modell, amelynek nemzetünk jövőjének Kárpát-medencei dimenzióban kell biztos alapot adnia, és ez az a versenyképességi fordulat, melyet Európának is ajánlunk július 1-től kezdődő elnökségünk során – mondta.

Rovatok