Index Vakbarát Hírportál

Csák János bejelentette a lemondását

2024. június 10., hétfő 07:20

Amit régóta rebesgettek, az ma nyilvánvalóvá vált: Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap este bejelentette lemondását. Közölte, itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek. Időközben már az is kiderült, hogy Hankó Balázs lesz az utódja.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a választások estéjén a Mandinernek megerősítette, hogy lemond miniszteri tisztségéről. Közölte, amikor igent mondott a felkérésre, nem úgy tervezte, hogy csak a ciklus feléig látja el a feladatot. Az utódja Hankó Balázs lesz

„Amikor az ember elvállal egy ilyen megtisztelő és felemelő tisztséget, száz százalékig annak a mandátumnak a beteljesítésére törekszik. Ez is volt a megállapodás miniszterelnök úrral, akivel régi jó barátságban vagyunk” – mondta Csák János. 

Csák János arról is beszélt a lapnak, hogy 

Csák János a jövőbeni terveiről azt mondta, hogy amíg Orbán Viktor nem fogadta el a lemondását, nem ad erre konkrét választ. Ugyanakkor szóba jöhet az üzleti szféra, a tanítás, a mentorálás és az írás is.

Bús Balázs lehet a kulturális államtitkár? 

Információink szerint a jövőben a kulturális államtitkár Bús Balázs lehet, akit februárban még Csák János miniszter menesztett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki tisztségéből. Az ügyben telefonon elértük Bús Balázst, aki közölte: ő ilyenről nem tud, de egyébként szívesen dolgozna a kultúra területén, és az NKA megújításáról is vannak elképzelései, amit ő szívesen csinált.

Mint korábban megírtuk, az Index birtokába jutott az új kulturális törvényről szóló végleges előterjesztés, amely szerint példátlan központosítás jöhet létre: a kulturális élet szereplőinek munkáját a nemzetstratégiai intézmények felügyelhetik, ezek pedig a kormányzat Nemzeti Kulturális Tanács által közvetített kulturális stratégiájába simulnak bele. 

Korábban Csák János is reagált az Index feltáró anyagára, azt mondta, hogy az új kulturális törvény tervezet ének jelenleg is tart az előkészítése, a sajtóban kiszivárgó részletek pedig korábbi változatokból származnak.

Csák János egyébként csak néhány nappal ezelőtt jelentette be a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját: Baán László vezeti újabb öt évig az intézményt. Februárban pedig Demeter Szilárd nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatát, miután tavaly novemberben Csák János azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót a World Press Photo kiállítás botránya miatt. 

(Borítókép: Csák János. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok