Index Vakbarát Hírportál

Futótűzként terjed az interneten a videó, amelyben Alföldi Róbert és Mácsai Pál is szerepel

2024. június 12., szerda 14:46

Az eSzínház, a Katona, az Örkény, a Radnóti és számos közismert művész összefogásában közösségi gyűjtés indul a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére 2024. június 12. és július 31. között.

Futótűzként terjed a közösségi médiában az a videó, amelyben az eSzínház kezdeményezéséhez a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és számos közismert művész is csatlakozott.

Az összefogás arról szól, hogy közösségi gyűjtés indul a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére 2024. június 12. és július 31. között.

„Nem lehet, hogy a kultúra színei megszünjenek, az nem lehet, hogy a kísérletezés és a kompromisszumnetes alkotás, amire ezek a társulatok szövetkeztek, megszűnjön. Ők a mi szakmánk örök fiataljai, legyen közöttük akármilyen nagy múltúak is” – fogalmazott Kováts Adél, a Radnóti Miklós Színház igazgatója.

Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház vezetője arról beszélt a videóban, hogy ebben a színházi szezonban többet járt független színházi előadást nézni, mint kőszínházi előadásokat. Alföldi Róbert színész-rendező azt mondta: ő nagyon sokat tanult tőlük.

Független színházi csapatok, alkotók, gondolkodók nélkül a magyar színháznak nincs jövője.

– állította Alföldi.

Mácsai Pál szerint különösen fontos, minden korban, a mában is, hogy ők megmaradhassanak, és a saját tehetségüket kibontakoztathassák. A videóban mások mellett Székely Csaba, Nyáry Krisztián is arra buzdít, hogy csatlakozzunk minél többen az eSzínház kezdeményezéséhez.

A független művészeket gyakran éri az a vád, hogy állandóan állami pénzekért kuncsorognak, ami Nagy Zoltán szerint nem igaz. A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) ügyvezetője erről korábban az Indexnek beszélt. Hozzátette: ők azok, akik mecenatúrát tudtak behozni. Elmondása szerint ugyanakkor a FESZ sem tud érdeket érvényesíteni. Ahhoz az kellene, hogy szóba álljanak velük.

Sajnos bármi megtörténhet, Nagy nem érzi, hogy a színházi világ összefogna, a szereplők egyszerűen nem állnak ki egymásért. Most úgy tűnik, ebben változás állt be.

(Borítókép: Máté Gábor, Kováts Adél és Alföldi Róbert. Fotó: Balogh Zoltán / MTI, Szabó Réka / Index)

Rovatok