Index Vakbarát Hírportál

Otthagyták a gimnáziumot, mégis milliók néznek fel rájuk

2024. június 13., csütörtök 12:02

Elsőre talán furcsának tűnhet, mégis számos olyan világsztárról hallani, akik nem végezték el a középiskolát, ennek ellenére fényes karriert futottak be. De nemcsak a tehetségük tette őket kiemelkedővé a szakmájukban, hanem a személyiségük és az életútjuk is hozzájárult a sikerhez: egytől egyig olyan hírességek, akik értéket adnak és képviselnek, akik fontos ügyekben szólalnak fel, vagy akik megküzdöttek azért, hogy felülírják múltjukat. Valójában talán éppen ezért néznek fel rájuk a rajongók.

Az alábbiakban olyan hazai és külföldi előadókat szedtünk össze, akik különböző okokból nem fejezték be a középiskolát, ennek ellenére kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, és milliók néznek fel rájuk. Amiket személyesen elmondtak, illetve amit megtudhattunk róluk, az számos tanulsággal szolgálhat.

Azahriah és DESH: Az ország két legnépszerűbb előadója, Azahriah és DESH is otthagyta a gimnáziumot. Azahriah többször (köztük YouTube-csatornáján is) hosszasan beszélt arról, hogyan keserítették meg az életét az iskolában, ahonnan végül kirúgták. Bár a negatív élmények után esti suliba is járt, érettségit nem szerzett.

Azahriah zenésztársa, DESH magától állt fel az iskolapadból, szintén a tanárai miatt, erről néhány napja nyilatkozott Osváth Zsolt műsorában, a ZSHOWtime-ban. Bár ő is megpróbálta az esti képzést, azt is otthagyta. DESH nem hiszi, hogy egy érettségivel többet érne, nem tervezi befejezni a középiskolát.

Harry Styles: A fiatalok másik nagy kedvence, a brit X-Faktorban feltűnt Harry Styles sem fejezte be a középiskolát – éppen azért, mert tizenhat évesen bekerült a tehetségkutatóba, a One Direction tagjaként pedig elindult a karrierje, ami azóta is szárnyal. Bár a fiúbanda 2016-ban feloszlott, Styles az elmúlt évek legsikeresebb férfi szólóénekese lett, két éve Budapesten is koncertet adott a Papp László Sportarénában.

Énekes és üzletasszony

Rihanna: Korunk egyik leghíresebb énekesnője mindössze tizenhat éves volt, amikor lemezszerződést kötött a Def Jam kiadóval, és otthagyta az iskolát, na meg otthonát, Barbadost. Azóta eltelt két évtized, Rihanna pedig megszámlálhatatlan slágert dobott piacra, sőt az üzleti életben is maradandót alkotott: felépítette a Fenty divat- és szépségbirodalmat, de már arról is cikkeznek, hogy hamarosan luxusdivatházat nyit.

Drew Barrymore: A színésznő már azelőtt filmekben szerepelt, mielőtt a legtöbb, vele egykorú gyerek elkezdte volna az iskolát. Háromévesen már a filmvásznon láthatták a nézők, hétévesen pedig megkapta Gertie szerepét az E.T., a földönkívüli című filmben. Barrymore-nak a sorozatos drog- és alkoholproblémái miatt tizenhárom évesen elvonóra kellett mennie. A függősége és a folyamatos munka miatt a fiatal tehetség végül nem fejezte be az iskolát.

Iskolából az utcára

Jay-Z: A valaha volt legjobb rappernek titulált előadó szintén otthagyta a középiskolát, és drogdíler lett Brooklynban. Később ezt az „üzleti érzéket” használta fel a Roc Nation vezetéséhez. Jay-Z ma már Amerika egyik legjobban fizetett híressége, aki bebizonyította, hogy a fontos dolgokat sokszor az utcán lehet megtanulni. 

Hilary Swank: A Millió dolláros bébi színésznője azok táborát erősíti, akik megbánták, hogy otthagyták a középiskolát. Swank 16 évesen lépett ki az oktatásból.

Nem vagyok büszke arra, hogy kimaradtam a középiskolából. Szerintem az iskola nagyon-nagyon fontos, ebben az országban pedig gond van az oktatással. Ez szégyen. Szégyen, hogy a gyerekek reménytelennek érzik a jövőjüket

– nyilatkozta minderről.

Robert Downey Jr.: A Vasember sztárja az első év után otthagyta a Santa Monica-i középiskolát, miután apja ultimátumot adott neki: vagy mindennap megjelenik az iskolában, vagy kilép és munkát vállal. Downey az utóbbi mellett döntött, a színészkedés pedig láthatóan bevált neki.

Keanu Reeves: A színésznek szintén nem volt szerencséje az iskolákkal, mivel több intézményben is megfordult gyerekkorában. Tinédzserként sokat költözött, öt év alatt négy különböző középiskolába járt, köztük az Etobicoke School of the Artsba, ahonnan tizenhat évesen kirúgták. Reeves nem illeszkedett be az iskolai közösségbe, gyakran voltak konfliktusai és került összetűzésbe a tanárokkal.

(Borítókép: Azahriah, Harry Styles és Rihanna. Fotó: Tövissi Bence / Index, Dimitrios Kambouris, Samir Hussein / WireImage / Getty Images)

Rovatok