Index Vakbarát Hírportál

Halálhírét keltették, de mégsem halt meg a világ leghíresebb nyelvésze

2024. június 19., szerda 09:24

Kedden több külföldi és hazai sajtóorgánum is arról számolt be, hogy meghalt a világhírű nyelvész és társadalomkritikus, Noam Chomsky. A 95 éves tudósról később a felesége tudatta, hogy él.

Felesége cáfolta azokat a kedden elterjedt híreket, miszerint Brazíliában elhunyt a világhírű amerikai nyelvész, Noam Chomsky. Valeria Wasserman Chomsky az AP hírügynökség kérdésére azt írta, „nem, nem igaz a hír”. 

Mint azt korábban az Index is megírta, a 95 éves professzor tavaly júniusban súlyos agyvérzést kapott az Egyesült Államokban. Felesége elmondása szerint  férjét mentőhelikopterrel vitték egy Sao Pauló-i kórházba. Az utóbbi időben viszont jelentősen javult a nyelvész-filozófus állapota, így az intenzív osztály helyett már egy kórházi szobában ápolják. 

Chomsky t egy neurológus, egy logopédus és egy tüdőgyógyász is  naponta látogatja  – írja a  Time  magazin a Folha de Sao Paulo cikke alapján.

Javuló állapota miatt a Sao Pauló-i Egyetem azt is fontolóra vette, hogy a nyelv- és politikatudomány megbízott professzorává nevezik ki. 

Arról, hogyan terjedhetett el a magyar médiában a nyelvész haláláról szóló álhír, a Media Future oldalán bővebben is olvashatnak. 

Rovatok