Index Vakbarát Hírportál

Ősztől újra forgat a diák-Oscarra jelölt Földiek alkotója, Freund Ádám

2024. június 22., szombat 10:49

2025 végére készülhet el Freund Ádám forgatókönyvíró-rendező legújabb filmje, ami a taxis hiénákról szól, és amelynek gyártását a Nemzeti Filmintézet támogatja.

A filmes közegben már nem sokaknak kell bemutatni Freund Ádámot, aki legutóbb 2017-ben a Földiek című, családi sci-finek minősülő rövidfilmjével nyert el egy diák-Oscar-jelölést.

 A forgatókönyvíró-rendező ugyanakkor jelenleg már más projekten dolgozik, a Hiénák nevezetű produkción. A készítők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a film egy humorral átszőtt dráma lesz, ami „a köznyelvben csak hiénákként ismert budapesti taxisok között játszódik”. Mint írják, a történet több szálon fut, amelynek hősei hétköznapi emberek, akiknek az élete akkor fordul fel fenekestül, amikor egyikük lesérül, így a feleségének kell taxiba ülnie.

A történet több szemszögből játszik el a gondolattal, hogy mi történik, ha a mindennapi rutinunk részévé válnak az apró csalások és hazugságok, és barátságokba, házasságokba, párkapcsolatokba szivárognak be. A hazugság többféle árnyalatával foglalkozik: csalással és megcsalással, árulással, valamint önigazolással / önbecsapással – mindezt egy lendületesebb történetben, kemény, fekete humorral. Szerettem volna egy olyan történetet első filmnek, amelyben komplex, bonyolult figurák kifejezetten nagy íveket járnak be. Sűrű dialógusú, színész- és karakterközpontú film lesz, nagyon nagy hangsúlyt fektetve a színészi játékra

– nyilatkozta a közlemény szerint Freund Ádám.

Ahogy Szabó Iván, a produkció társforgatókönyvírója, kiemelte, a Hiénák egyszerre tragikus és vicces, illetve a nézők könnyen magukra ismerhetnek a szereplőkben. Míg az alkotás producere, Iványi Petra úgy fogalmazott, a film főhősei megosztó karakterek, ami foglalkozási ártalom. Hozzátette, az őszi forgatást intenzív próbaidőszak előzi meg, így a film utómunkálataival előreláthatólag 2025 év végére készülnek el.

Mint azt a közleményben megjegyzik, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Hiénák rendezője Freund Ádám, aki Szabó Ivánnal (Viharsarok, Az állampolgár) közösen jegyzi a forgatókönyvet. A főbb szerepekben Pál Emőke, Rába Roland, Ferenczi Gábor és Ionescu Raul lesznek láthatók. A film producere Iványi Petra (FoMO, Cicaverzum, A világ eredete), operatőre Gyuricza Mátyás, zeneszerzője Keresztes Gábor (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Drakulics elvtárs, Földiek). A látványtervező Tyekvicska Virág, a jelmeztervező pedig Keszei Borbála. A filmelőállító a Lupa Pictures Kft.

Rovatok