Index Vakbarát Hírportál

Átaludta felvételi vizsgáját a jogi karra, így lett a világ leghíresebb színésznője

2024. június 22., szombat 06:09

Ma, vagyis 2024. június 22-én tölti be a 75. születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep. A színésznő karrierében – a hetvenes évek végétől – nem telt el úgy öt év, hogy ne jelölték volna Oscarra, emellett számos Golden Globe- és Emmy-díj büszke birtokosa. A négy gyermekes édesanya, aki a Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott alakításával vált világhírűvé, a mai napig aktív. Cikkünkben felelevenítjük karrierének legjelentősebb pillanatait, olvasóink pedig kvízzel tesztelhetik tudásukat a legendás művészről.

Mindig mosolyog, mindig határozott, célratörő és profi. Meryl Streep az, akiben gyerekkorától keveredett a kedvesség és a céltudatosság. Már fiatalon játszott az iskolai darabokban – rendszerint főszerepeket –, emellett igyekezett aktívan kivenni a részét a szociális életből. Képben volt a trendekkel, pomponlányként szurkolt gimnazista éveiben, haját már akkor is szőkítette, majd végzős korában bálkirálynőnek is megválasztották az iskolában.

Noha családjától nem állt messze a művészet, a színésznőt pedig már fiatal korától bátorították, hogy dolgozzon keményen az álmaiért, bármerre is akarjon haladni, volt, hogy Meryl Streep elbizonytalanodott a színészpályát illetően. Amikor elkezdett a Yale Egyetem drámatagozatán tanulni, párhuzamosan pincérnőként kellett dolgoznia, hogy fedezni tudja a kiadásait. Egy ízben annyira túlterhelte magát, hogy fekélyek alakultak ki nála, ezért úgy döntött, inkább átáll a jogi pályára. Szerencséjére felvételije reggelén sikerült elaludnia, amit jelként értelmezett, hogy a jogi pálya talán mégsem neki való.

Ma már híres filmszerepi miatt ismeri mindenki Meryl Streep nevét, de eleinte főként televíziós produkciókban és színpadon játszott. Hamarabb nyert Primetime Emmy-díjat, mint Oscart. Első filmes szerepe az 1977-ben megjelent Julia című alkotásban volt. Az ezt követő A szarvasvadász – amelyben Robert De Niro és Christopher Walken mellett játszott – szerzett számára szakmai ismertséget és elismerést. Innentől már csak egy lépés volt az 1979-es Kramer kontra Kramer, amellyel első Oscar-díját is bezsebelhette.

Földön kívüli élmények

Volt olyan – később sikert arató – filmszerep, amit végül nem ő kapott meg. Ilyen a Sigourney Weaver számára világsikert hozó A nyolcadik utas: a Halál, amelybe a rendező, Ridley Scott eredetileg Streepet szerette volna, de végül nem működött a dolog, mert színésznő akkori szerelme, John Cazale nem sokkal korábban halt meg tüdőrákban. Ekkor esett a választás Weaverre, akivel Streep egy osztályba járt színész szakon. A két, ma már legendás művész még közös medencés darabban is játszott, aminek az volt a címe, hogy A békák.

Meryl Streep 1982-ben megkapta második Oscar-díját, de utána is rengeteg ikonikus filmben szerepelt.

Ilyen volt többek közt a Távol Afriktól, a Sikoly a sötétben, a Képeslapok a szakadékból, Az ördög Pradát visel vagy a Mamma Mia! című mozisiker. 2012-ben megkapta harmadik Oscar-díját az életrajzi drámáért, amelyben Margaret Thatcher brit politikusról szól.

A következő évben ő adta át a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart Daniel Day-Lewisnak a Lincoln című filmért. Mindkét művésznek ez volt a harmadik Oscar-díja, ráadásul egy-egy történelmi alak megformálásáért. A dolog pikantériája, hogy míg Streep amerikaiként alakított egy brit politikust, addig Lewis britként vitt vászonra egy amerikait.

Az új generáció

Az elmúlt ötven év egyik legnagyobb hatású színésznőjeként Meryl Streep számtalan jelentős filmben szerepelt, alakítása egyszer erőteljes, máskor lágy, de mindenekelőtt természetes. Még Bette Davis is – akit rengeteg kritikus, filmtörténész és esztéta minden idők egyik legnagyobb színésznőjeként tart számon – elismerte munkáját.

Egy levélben utódjaként említi kolléganőjét.

Meryl Streep ma, 2024. június 22-én ünnepli a 75. születésnapját. Ennek örömére kvízt készítettünk, hogy olvasóink minél többet megtudhassanak a színésznőről, és tesztelhessék a tudásukat.

(Borítókép: Meryl Streep 2024. május 15-én Cannes-ban, Franciaországban. Fotó: Sebastien Nogier / Pool / Getty Images)

Rovatok