Index Vakbarát Hírportál

Elindult a Fekete Madonna zarándokvonat Budapestről Lengyelországba

2024. június 24., hétfő 12:03

Mintegy 700 utassal a fedélzetén futott ki a Fekete Madonna zarándokvonat Budapestről, hogy a czestochowai Szűz Mária-kegyhelyre vigye a zarándokokat.

Mintegy 700 zarándok indult el hétfőn Budapestről Lengyelországba, a magyar pálosok szerzetesrendje által alapított czestochowai Szűz Mária-kegyhelyre a Fekete Madonna zarándokvonattal.

Imádkoznunk kell a magyar–lengyel ezeréves barátságért is

– mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, aki családjával együtt a zarándokvonat utasa, arról beszélt, hogy „a mai kusza, békétlen világunkban nagyobb szükség van az ilyen zarándokutakra, mint bármikor korábban”. 

Állami gondozottakat is vittek

Az államtitkár elárulta, hogy velük utaznak állami gondoskodásban élő fiatalok is, akiknek egy ilyen utazás még nagyobb lelki feltöltődés, megerősödés, mint bárki másnak a vonaton.

Felföldi László pécsi megyés püspök pedig úgy fogalmazott, „nem Czestochowába, hanem a szívünkbe fogunk megérkezni”, ott kell megtalálni az örömöt, a békét és a szeretetet. 

Az Erdélyből érkezett Tamás József püspök elmondta, azzal a céllal utaznak Czestochowába, hogy kérjék a Jóistentől, csendesítse le ezt a felbolydult mai világot, és adja meg a lelki békét mindannyiunknak.

Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója felidézte, a Misszió Tours és a MÁV–Volán-csoport 2011 óta működik együtt, ez idő alatt mintegy 30 zarándokvonatot és 21 ezer utast továbbított különböző belföldi és nemzetközi zarándoklatok helyszínére.

Budai László, a 8. Boldogasszony zarándokvonat szervezője, a Misszió Tours vezetője hozzátette, hogy a pandémia óta vonattal még nem voltak Czestochowában, ahol főképp lelki programokban lesz részük a zarándokoknak. Csütörtökön, a lengyel édesanyától született Szent László királyunk ünnepén szentmisén vesznek részt Krakkóban, a II. Szent János Pál-bazilikában.

Rovatok