Index Vakbarát Hírportál

A Sum 41 nem hagyja cserben a magyar rajongókat, Budapestet is eléri a búcsúturné

2024. június 24., hétfő 20:34

2025 elején végleg leteszi a hangszereket a Deryck Whibley vezette kanadai pop-punk-metal zenekar és az előzetes bejelentésekkel ellentétben a Sum 41 a budapesti rajongókat sem hagyja cserben. November 12-én újra beveszik a Papp László Sportarénát, ahol az előzenekar újabb generációs pop-punk sikerbandája, a walesi Neck Deep lesz.

A közös zenéléssel felhagyó világhírű kanadai pop-punk csapat, a Sum 41 idén év végén még egyszer eljön Magyarországra. A kétezres évek meghatározó formációja dupla lemezzel és eddigi legnagyobb szabású turnéjával búcsúzik, és november 12-én a Budapest Sportarénában is fellép. A Sum 41 tavaly döntött úgy, hogy csaknem harminc év után befejezi pályafutását – közölte a szervező Live Nation hétfőn az MTI-vel.

A Sum 41 jellegzetes stílusát pop-punk énektémák és kemény, gyors, metalos zenei alapok jellemzik. Dolgoztak együtt Iggy Poppal – ez volt a Little Know It All című dal –, a Metallica előtt pedig emlékezetes koncerten tisztelegtek az MTV Icon felkérésére. Zenéjük számos amerikai filmsikerben is hallható, például a Pókemberben, az Amerikai pitében vagy a Hajrá, csajok!-ban.

A zenekar 1996-ban alakult, és a kétezres évek első felében ért a csúcsra, amikor egymás után három nagyon sikeres lemezt készítettek (All Killer No Filler – 2001, Does This Look Infected? – 2002, Chuck – 2004). A lendület a 2010-es évekre is kitartott, hiszen a 13 Voices (2016), valamint az Order in Decline (2019) című album is rengeteg rajongót hozott.

Az együttes 15 millió lemezt adott el világszerte, kapott két Juno- és egy Kerrang!-díjat, valamint Grammy-jelöléseket is. Bár turnéik az elmúlt években is komoly nézőszámot vonzottak, a zenekar mégis úgy döntött, egy utolsó nagy durranással elbúcsúzik. Deryck Whibley (ének, gitár), Dave Baksh (gitár), Jason McCaslin (basszusgitár), Tom Thacker (gitár) és Frank Zummo (dob) idén tavasszal még egy dupla albumot is piacra dobott Heaven :x: Hell címmel, az anyag egyik része  energikus pop-punk dalokból, a másik fele viszont keményebb, melankólikusabb, metálosabb számokból áll.

A búcsúturné európai részét a Sum 41 több mint 35 ezer rajongó előtt fogja lezárni a párizsi La Défense Arenában. A koncertsorozat jócskán belenyúlik 2025-be is, slágereik január 30-án szülővárosukban, Torontóban csendülnek fel majd utoljára.

A kanadai együttes többször játszott a VOLT Fesztiválon és a Szigeten is, legutóbb 2022-ben a Papp László Sportarénában lépett fel Magyarországon a Simple Plannel együtt, ahol mindkét zenekar a 20 éves lemezeit idézte fel szinte teljes egészében, a rajongók nem kis örömére. 

Rovatok