Index Vakbarát Hírportál

Norvég viking érkezik Kolozsvárra, most mindenki a csodájára járhat

2024. június 26., szerda 08:39

Csaknem 90 programmal várja az érdeklődőket 2024. június 27. és 30. között a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amelyet idén tizenharmadik alkalommal rendeznek meg.

Kolozsvár a kultúra egyik szentélye, az elmúlt bő egy évtizedben pedig elképzelhetetlen, hogy az irodalom szerelmeseit is összehozza. A város így ad otthont ismét, immáron 13. alkalommal a Kolozsvári Ünnepi Könyvhétnek.

A szervezők kitettek magukért, miután közel 90 programmal várják az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitón felszólal Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Markó Béla költő, Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke és Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke. Az eseményen a Kolozsvár Társaság Kolozsvár büszkesége-díjat is átadják.

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét idet díszvendége Bjørn Andreas Bull-Hansen.

A Maszol romániai magyar nyelvű hírportál azt írja, hogy a norvég író regényeiben a viking korba kalauzolja olvasóit, de igazi különlegessége nem abban rejlik, hogy történelmi regényeket ír, hisz ezt rajta kívül sokan teszik, viszont a munkamódszere némileg eltérő a pályatársaitól.

Bjørn Andreas Bull-Hansen neve a Jomsviking-sorozattal összefüggésben vált ismertté, amelynek első kötete 2017-ben jelent meg, és azóta hatalmas érdeklődésnek örvend az olvasók körében. Műveit tíz nyelvre fordították le, köztük magyarra is. Az Animus/Central kiadó gondozásában eddig a történelmi saga három darabja, A viking, a Vinland és A dán horda jelent meg, június elején pedig érkezik a negyedik rész, amely A dán tartomány címet viseli.

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten mások mellett Havas Julival, Markó Bélával, Kenéz Ferenccel és Koltai Róberttel is író-olvasó találkozó keretein belül lehet találkozni. Ám Kemény István, Nyáry Krisztián, Wirth Imre, Győrffy Ákos, Láng Zsolt és Tar Károly írói világához is közelebb kerülhetünk.

Kivel éltem eddig?

A 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten Petőfi Sándor és József Attila biztosan ott lesz. Erről a Petőfi Kulturális Ügynökség gondoskodik, amely koncerttel, író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal és irodalmi estekkel lesz jelen az eseményen – olvasható a szervezet közleményében.

Kivel éltem eddig? Ki vagyok én, hogy ennyi ideig éltem vele?

– teszi fel a kérdéseket Mély levegő című elő regényében Halász Rita, a PKÜ író-olvasó találkozójának vendége. A Margó-díjas író könyvében kíméletlen pontossággal tárja fel egy harmincas pár kapcsolatának alakulását és válságát, majd a súlyos szembesülésekkel terhes kivezető út állomásait.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák egy rockos-bluesos Petőfi-koncerttel készülnek a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhétre, a műsorukban elhangzó dalok lényegét talán Lackfi János költő fogalmazta meg a legpontosabban:

A Petőfi-ipar évtizedek óta szállítja a lakodalmassá szelídített nótákat. Most viszont, hála Ferenczi Györgynek és társainak, itt dübörög az igazi, az irgalmatlan, a megalkuvást nem ismerő, bluesos-rockos, kőkemény Sándor. Magyartanárok, magyarok, tanárok és nem tanárok, figyelem!

Fábián Janka legutóbb májusban, a Csíkszeredai Könyvvásár közönsége előtt lépett színpadra könyveinek bemutatásával, a nagy sikerű írónő ezúttal Kolozsvárra tér vissza. A PKÜ kolozsvári programjainak utolsó napja író-olvasó találkozót, könyvbemutatót és színházat is felölel. A számos kitüntetéssel méltatott Száraz Miklós György íróval a kolozsvári találkozón személyes, erdélyi kötődéséről, fotográfiáról és írásról, látásról és megfogalmazhatóságról, a család megírhatóságáról is beszélget Juhász Anna.

A marosvásárhelyi születésű, Kolozsváron élő, Kossuth-díjas író-dramaturg, Visky András 2024-ben, a POKET Zsebkönyvek sorozatban megjelent, A test történetei című drámakötetét mutatja be a sorozat alapítója, Vecsei H. Miklós színművész közreműködésével.

A PKÜ háromnapos eseménysorozata Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című József Attila-estjével zárul, amelyben Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista lesz társa a színpadon.

A programkínálatról részletesen a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét hivatalos oldalán lehet tájékozódni.

Rovatok